Δεν εκδίδεται στη Γεωργία πρώην συνεργάτης του Σαακασβίλι

Δεν άναψε το πράσινο φως ο Άρειος Πάγος για την έκδοση στην Γεωργία του Αχαλάια Νταβίντ (Akhalaia David), στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος συνελήφθη στην Πάτρα.

Σε βάρος του 34χρονου Γεωργιανού τέως διευθυντή του τμήματος συνταγματικής ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών (Κ.Υ.Π.) της χώρας του, είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία της Interpol καθώς η Γεωργία ζητεί την έκδοση του για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών για “υπέρβαση δημόσιας εξουσίας με επιβαρυντικές περιστάσεις τέλεσης κατ΄ επανάληψη με τη χρήση βίας και με προσβολή της αξιοπρέπειας του παθόντος”, αλλά και για να διωχθεί για άλλα αδικήματα μεταξύ των οποίων και για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο Άρειος Πάγος δεν έκανε δεκτό το αίτημα των Γεωργιανών αρχών, καθώς πείστηκε από τους ισχυρισμούς του 34χρονου ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους και κινδυνεύει η ζωή του. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες στην απόφαση τους, οι ισχυρισμοί του εκζητούμενου “βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό στήριξη στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας”.

Ο Γεωργιανός κάνει λόγο για μαζικές πολιτικές διώξεις και καταγράφει στα έγγραφα που προσκόμισε στην ελληνική δικαιοσύνη πως επιχειρείται η εξόντωση του ίδιου και της οικογενείας του. Όπως υποστηρίζει ο αδελφός του, ο οποίος υπήρξε υπουργός Άμυνας και Εσωτερικών κατά την περίοδο της προεδρίας του Μιχαήλ Σαακασβίλι, αμέσως σχεδόν μετά την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο” διώχθηκε ποινικά και συνελήφθη, ενώ ο πατέρας του, πρώην εισαγγελέας, ελέγχεται για κατάχρηση εξουσίας.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, υιοθετώντας την απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου Εφετών, επισημαίνει με την υπ΄ αριθμ. 447/2015 απόφασή του πως συντρέχουν σοβαροί λόγοι που “επιβάλλουν να θεωρηθεί ότι, σε περίπτωση έκδοσής του στη Γεωργία, η θέση του εκζητούμενου υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και των υπηρεσιών που παρείχε σε νευραλγική κρατική θέση και σε στενή συνεργασία με την προηγούμενη διακυβέρνηση, που αντιπολιτεύεται την τωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας”.

Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση έκδοσης του, “ο εκζητούμενος να διωχτεί και για άλλες πράξεις, διαφορετικές από αυτές για τις οποίες ζητείται και είναι αναγόμενες στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο”.