Υπ. Υγείας: Σε ισχύ και πάλι το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Την άρση της αναστολής που είχε επιβληθεί με προσωρινή διαταγή στο πλαφόν στη συνταγογράφηση αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι το πλαφόν επανέρχεται σε ισχύ.

Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της, που επέβαλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων.

Το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή θετική εξέλιξη στην προσπάθεια αφενός να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης και αφετέρου να ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων.

Την ικανοποιησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι “με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία "στροφή" στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων”.

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα αιτήματά του έγιναν εν μέρει αποδεκτά κατά το μέρος που αφορά στον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας, ανά γιατρό.

“Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επαγγελματική ελευθερία και την ελευθερία της επιστημονικής κρίσης των γιατρών και την άσκηση της ιατρικής σύμφωνα με κανόνες, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του ασθενή και της υγείας του. Θυμίζουμε τέλος ότι η αίτηση ακυρώσεως θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2014”, αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.