Ν. Παπαδόπουλος: Η Μέρκελ, η Ελλάδα και η κρίση σε playmobil

Του Γιώργου Λαμπίρη

Playmobil. Οι πρωταγωνιστές στην παιδική...σκηνή κάθε αγοριού. Ή σχεδόν κάθε αγοριού. Όταν φτιάχναμε φανταστικά σενάρια στο αθώο παιδικό μας μυαλό, ζώντας στιγμές άλλοτε πραγματικές και άλλοτε ανάλογες μ' εκείνες που μπορεί να δημιουργήσει η αθώα φαντασία ενός μικρού παιδιού.

Μια πραγματικότητα που ένας Θεσσαλονικιός, αποφάσισε να ξαναστήσει με το δικό του τρόπο. Δημιουργώντας το δικό του σενάριο και εκφράζοντας σκέψεις, συναισθήματα, ασκώντας κριτική. Πρόσωπα, πολιτικά ή απολίτικα, κόμματα και πολίτες ή απλά χιουμοριστικές φιγούρες έγιναν playmobil με τη δική τους προσωπικότητα μέσα από τα χέρια του Νίκου Παπαδόπουλου.

Σεναριογράφος στο επάγγελμα και πατέρας ενός παιδιού, ο Νίκος δεν είχε παίξει ποτέ μικρός με playmobil. "Η πρώτη μου επαφή ήταν όταν βρέθηκα με το γιο μου σε ένα μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών της Θεσσαλονίκης. Εκεί του αγόρασα δώρο μία οικογένεια playmobil και επιστρέφοντας στο σπίτι αποφάσισα να αναπαραστήσω τον τρόπο, με τον οποίο κοιμόμαστε το βράδυ. Εγώ η γυναίκα μου και ο μικρός".

Από εκεί και ύστερα ξεκίνησαν όλα. "Ήταν η πρώτη κίνηση, αρκετή για να γίνει το 'κλικ' και να συνεχίσω να αγοράζω playmobil. Αυτή τη φορά όμως προχώρησα, χρησιμοποιώντας και φωτογραφίζοντας τις φιγούρες στήνοντάς τις στην κατάλληλη γωνία μπροστά σε χάρτινο φόντο. Έτσι δημιούργησα θεματικές εικόνες με πρωταγωνιστές τις μικρές πλαστικές κούκλες".

Ο Νίκος προχώρησε, κάνοντας ένα ακόμα βήμα. Τον Αύγουστο του 2013, δημιούργησε το προσωπικό του blog με την ονομασία playmobilism. Η επιτυχία που γνώρισε, καθώς αρκετοί χρήστες του διαδικτύου κοινοποιούσαν τα...playmobil στην προσωπική τους σελίδα είτε στο facebook είτε αλλού, οδήγησε τη μητέρα γερμανική εταιρεία playmobil στα...ίχνη του Νίκου.

"Σχεδόν αμέσως έσπευσαν να κατεβάσουν το blog μου. Αιτία; Ότι χρησιμοποιούσα αυτούσια - αν και στην πραγματικότητα σύνθετη - τη λέξη playmobil (playmobilism). Στην αρχή νόμιζα ότι σε κάποιον δεν άρεσαν αυτά που ανέβαζα, εντός Ελλάδος και φρόντισε να με κλείσει. Στη συνέχεια όμως, και αφού απευθύνθηκα στην ελληνική αντιπροσωπία, έμαθα ότι η μητρική εταιρεία είχε κατεβάσει για εμπορικούς λόγους τη σελίδα μου".

"Συνεχίζοντας την αναζήτηση, έμαθα ότι για όλα έφταιγε το γεγονός ότι χρησιμοποίησα το όνομα playmobil αυτούσιο, σε συνδυασμό με το πολιτικό περιεχόμενο της σελίδας μου. Παρόλ' αυτά δεν περίμενα πολύ. Δύο μέρες αργότερα άνοιξα καινούργιο blog. Aρχικά plasticobilism στο facebook και στη συνέχεια plasticobil.blogspot.gr, προσέχοντας αυτή τη φορά να μην υπάρχει καμία ταύτιση με την ονομασία της εταιρείας, ενώ παράλληλα έλαβα και ένα mail από τους Γερμανούς ότι όντως εκείνοι με έκλεισαν, και ότι θα το ξανακάνουν γιατί παρά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιώ την ονομασία, εκμεταλλεύομαι το προϊόν τους για να περάσω πολιτικό μήνυμα", περιγράφει ο Νίκος.

Το τελεσίγραφο των Γερμανών έληγε στις 10 Απριλίου. Υπό κανονικές συνθήκες η σελίδα θα αποτελούσε παρελθόν, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συνέβη...

"Ψάχνοντας για το αν υπάρχει σχετικός όρος περί πολιτικής προπαγάνδας, ανακάλυψα ότι διάφορες αντιπροσωπείες της playmobil ανά τον κόσμο τον είχαν συμπεριλάβει στην πολιτική της εταιρείας, με εξαίρεση την δική μας αντιπροσωπία στην Ελλάδα, όπου προστέθηκε ως όρος τον Ιανουάριο του 2014 και αφού είχε προκύψει το δικό μου ζήτημα".

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, ήθελε να εκφράσει, όπως λέει, αυτό που ένιωθε. Τη στιγμή που άλλοι γράφουν στα προσωπικά τους προφίλ κοινωνικής δικτύωσης ό,τι θέλουν να εκφράσουν, εκείνος επέλεξε να το κάνει με τον δικό του διαφορετικό τρόπο. Δίνοντας ψυχή και υπόσταση στις άψυχες, φαινομενικά, φιγούρες των playmobil.

"O επόμενος μου στόχος είναι η Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα είναι στην Ελλάδα στις 11 Απριλίου. Είναι και ένας καλός τρόπος να διαπιστώσω αν θα τους τσαντίσω για να με ξανακατεβάσουν. Πέρα απ' όλα αυτά όμως δεν παύει να είναι και μια καλή ψυχοθεραπεία ή ένας τρόπος εκτόνωσης", λέει ο Νίκος.

Κι αν η...playmobil - σάτιρα δεν σας θυμίζει κάτι, αυτό που έρχεται τουλάχιστον στο δικό μου το μυαλό είναι η λέξη γελοιογραφία. Έγραψε και γράφει τη δική της ιστορία, περνώντας μέσα από πολέμους ή άλλα σημαντικά και λιγότερα σημαντικά γεγονότα, δίνοντας το στίγμα κάθε εποχής με βασικό μέσο την εικόνα και κάποιες φορές το λόγο. Με τη διαφορά ότι τη θέση της πένας έχει ένα έξυπνο κινητό με φωτογραφική μηχανή, ένα χάρτινο σκηνικό, μια κοντινή λήψη και φυσικά οι πασίγνωστες φιγούρες playmobil. Στόχος ήταν και παραμένει ο ίδιος. Κριτική αλλά και τρόπος έκφρασης. Όπως παραδέχονται πολλοί άλλωστε, διανύουμε μία περίοδο κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων. Μια περίοδο ανοιχτή στην έκφραση και στην κριτική όσων συμβαίνουν. Και ο Νίκος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να σκηνοθετήσει με τι δική του ματιά αυτή την καθημερινή επικαιρότητα. Χωρίς λόγια. Χρησιμοποιώντας την αδιαμφισβήτητη εκφραστικότητα της εικόνας.

[email protected]