Κορτώ – Σαμουηλίδης: Το πρώτο διάσημο ζευγάρι που υπέγραψε σύμφωνο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Το πρώτο διάσημο ζευγάρι που υπέγραψε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων τη Δευτέρα, ήταν αυτό του γνωστού συγγραφέα, Αύγουστου Κορτώ, με το σύντροφό του, Τάσο Σαμουηλίδη, με τον οποίο μοιράζονται 12 χρόνια κοινού βίου.

Το γεγονός εκτός από σημαντική στιγμή για το ίδιο το ζευγάρι, αποτελεί ταυτόχρονα σημαντική αναγνώριση για τον αυτοπροσδιορισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς οι ομοφυλόφιλοι αποκτούν και επίσημα όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το νόμο ως ζευγάρια με νομική πλέον αναγνώριση μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν περιπτώσεις ζευγαριών, τα οποία συμβίωναν για μία ολόκληρη ζωή και σε περίπτωση θανάτου του ενός από τα δύο άτομα, δεν είχε δικαίωμα να κληρονομήσει ο δεύτερος περουσιακά στοιχεία τα οποία είχαν αποκτήσει κατά τον κοινό τους βίο.
 
Το ίδιο βράδυ ακολούθησε έξοδος του ζευγαριού με φίλους στο γνωστό μαγαζί του Κολωνακίου, Salon de Bricolage, ιδιοκτησίας Χρύσανθου Πανά. Στη φωτογραφία που ακολουθεί εικονίζονται εκτός από το ζευγάρι και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης της "Κατερίνας", βιβλίου του Κορτώ, Γιώργος Νανούρης, αλλά και η πρωταγωνίστρια της συγκεκριμένης παράστασης και προσωπική φίλη του ζευγαριού, Λένα Παπαληγούρα, κόρη του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή.
 
 
Ο συγγραφέας ανέβασε στο facebook μία ανάρτηση, στην οποία έκανε γνωστό το γεγονός, ενώ περιέγραφε τον ενθουσιασμό του πατέρα του, την ώρα που το ζευγάρι υπέγραφε το σύμφωνο.
 

Η χαρά του πατέρα μου την ώρα που υπογράφαμε το σύμφωνο, ο ενθουσιασμός με τον οποίο μας φωτογράφιζε ασταμάτητα, το λαμπ...

Δημοσιεύτηκε από Auguste Corteau στις Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Νωρίτερα, το σύμφωνο υπεγράφη για πρώτη φορά από ένα ομόφυλο ζευγάρι, έναν γιατρό, τον Α.Ρ. και έναν εκπαιδευτικό, τον Σ.Μ.

Ο κ. Καμίνης, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Α.Ρ., κατά την τελετή της υπογραφής, εξέφρασε τις ευχές του, σημειώνοντας ότι η σημερινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου, είναι πολύ σημαντική για τα δικαιώματα στην Ελλάδα και την εναρμόνιση της χώρας μας με τη διεθνή πραγματικότητα.