Οι αλλαγές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αποκρυσταλλώνονται οι αλλαγές  που θα φέρει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που βγήκαν από τις συναντήσεις που είχε με τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και από τα σχετικά δελτία τύπου.

Πιο αναλυτικά:

1.     Οδεύουμε σε νέο σύστημα διορισμών με μοριοδοτούμενα κριτήρια (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, δεύτερο πτυχίο, προϋπηρεσία, κοινωνικά κριτήρια, επιτυχία σε προηγούμενο διαγωνισμό κ.α.).

2.     Καταργείται το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης.

3.     Θα δοθούν σαφείς εντολές για το ότι δε θα υπάρχει καμία αξιολογική διαδικασία (αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση).

4.     Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει αντικείμενου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί μετά από ευρεία διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και θα αποβλέπει αποκλειστικά στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση αδυναμιών της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της λειτουργίας των σχολείων.

5.     Η ΔΟΕ έθεσε το  πρόβλημα της μη υπογραφής των αποφάσεων του ΚΥΣΠΕ για την έκτακτη συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών για λόγους υγείας. Διαπιστώθηκε αρνητική διάθεση αλλά ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται να επανεξεταστούν.

6.     Σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε. και του Υπουργείου η οποία θα εξετάσει το ζήτημα των υποχρεωτικών μετατάξεων εντός 15ημέρου.

7.     Στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών θα απαλειφθεί οτιδήποτε σχέση,  με την «ποινικοποίηση» της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης και οι εκτός σχολείου περιπτώσεις (ιδιωτικός βίος) θα περιορίζονται μόνο σε προδήλως αναξιοπρεπή συμπεριφορά.

8.     θα επανεξεταστούν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων  και όπου είναι δυνατό να αρθούν, αυτό θα πραγματοποιηθεί.

9.     Έρχεται νέο σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή.

10.  Πιθανόν το Μάρτιο θα ανακοινωθούν οι νέοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης που επιλογή τους γίνεται με το υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο.

11.  Η επιλογή Σχολικών Συμβούλων και Διευθυντών Εκπαίδευσης εκτός απροόπτου θα γίνει με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που ορίζει ο νόμος 3848/10.

12.  Η επιλογή διευθυντών σχολείων πιθανόν μετατίθεται για το επόμενο σχολικό έτος.

13.  Το θέμα της αποδέσμευσης της μέχρι σήμερα αξιολόγησης, από την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη θα ρυθμιστεί συνολικά στο χώρο του δημοσίου με τις αναγκαίες ρυθμίσεις από τα αρμόδια Υπουργεία.

14.  Επανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ ώστε να διευκολυνθεί η επαναφορά στα σχολεία των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

15.  Επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους εκπαιδευτικούς που ήδη τοποθετήθηκαν σε διοικητικές θέσεις να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικές θέσεις.

16.  Κατάργηση της Τράπεζα Θεμάτων.

17.  Ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στην Α’ και Β’ Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

18.  Επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος "εννέα και πέντε δέκατα" (9,5).

19.  Λειτουργία από φέτος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα ΕΠΑΛ με την πρόσληψη 500 ωρομισθίων.

20.  Κατάργηση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης. 

Καλόγηρος Βασίλειος