Μεταπτυχιακό με πολιτισμικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, στον τομέα της ψυχολογίας του αθλητισμού και της άσκησης, λειτουργεί στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το μεταπτυχιακό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρακολουθούν είκοσι μεταπτυχιακοί φοιτητές από τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια, φέρνοντας κοντά διαφορετικούς λαούς.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Αθανάσιος Παπαϊωάννου, διευθυντής του προγράμματος European Master in Sport and Exercise Psychology-rasmusMundus στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το μεταπτυχιακό οργανώνεται σε συνεργασία με άλλα τρία κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης στον τομέα της Ψυχολογίας του Αθλητισμού και της Άσκησης: (1) το Πανεπιστήμιο της Jyväskylä- Φιλανδία, (2) το Πανεπιστήμιο Lund- Σουηδία και (3) το Πανεπιστήμιο Leipzig- Γερμανία.
Οι σπουδές στο EMSEP διαρκούν δύο χρόνια και απευθύνονται σε φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το δίκτυο των πανεπιστημίων προσφέρει ένα κοινό πρόγραμμα για τους φοιτητές, καθώς κάνουν μέρος των σπουδών τους σε τουλάχιστον δύο πανεπιστήμια του δικτύου κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Δεν πρόκειται για απλή ανταλλαγή φοιτητών όπως το τυπικό πρόγραμμα Erasmus αλλά για κοινό πρόγραμμα σπουδών που έχει αναπτυχθεί προσεκτικά μεταξύ των τεσσάρων πανεπιστημίων.
Πώς, όμως, γίνονται τα μαθήματα σε τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια;
Κάθε χρόνο, αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου, επιλέγονται τουλάχιστον 20 διεθνείς μεταπτυχιακοί φοιτητές από επιτροπή καθηγητών και των τεσσάρων πανεπιστημίων. Οι φοιτητές αυτοί εγγράφονται σε ένα από τα τρία πανεπιστήμια του δικτύου: Θεσσαλίας, Jyvaskyla ή Lund όπου στο πρώτο και τρίτο εξάμηνο παρακολουθούν μαθήματα των οποίων η διδακτική ύλη και η εκπαιδευτική διαδικασία και η αξιολόγηση έχει συμφωνηθεί μεταξύ των πανεπιστημίων. Στα τρία αυτά πανεπιστήμια κάνουν επίσης την πρακτική τους άσκηση και τη μεταπτυχιακή τους διατριβή στη διάρκεια του τρίτου και τετάρτου εξαμήνου. Στο δεύτερο εξάμηνο, όλοι οι φοιτητές και οι καθηγητές από τα τρία πανεπιστήμια καθώς και τουλάχιστον 10 κορυφαίου καθηγητές εκτός Ευρώπης συμμετέχουν στο πρόγραμμα σπουδών που οργανώνεται από το πανεπιστήμιο του Leipzig. Επίσης, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μετακινηθούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα σε τρίτο πανεπιστήμιο στο τρίτο ή τέταρτο εξάμηνο.
Όσον αφορά το πτυχίο, δίνεται διπλό πτυχίο, από το πανεπιστήμιο όπου εγγράφονται και κάποιο άλλο στο οποίο συμπλήρωσαν τουλάχιστον ένα εξάμηνο μαθημάτων. Π.χ., από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο της Λειψίας έχουν πάρει ως τώρα διπλό πτυχίο 13 φοιτητές από Αιθιοπία, Βοσνία, Βραζιλία, Πολωνία, Ιρλανδία, Καναδά, Βέλγιο, Σερβία, Ρουμανία και Ιράν.
Υπάρχουν οφέλη για το ελληνικό πανεπιστήμιο απ' αυτό το πρόγραμμα;
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα EMSEP-ErasmusMundus, διευκρινίζει ο καθηγητής, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα που εγκρίνει πολύ χαμηλό ποσοστό αντίστοιχων μεταπτυχιακών προγραμμάτων αφού τα προγράμματα Mundus θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει χρήματα για προσκλήσεις διεθνών καθηγητών αλλά και για υποτροφίες διεθνών φοιτητών που δε θα μπορούσαμε να βρούμε ως Ελληνικό πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές που επιλέγονται είναι κορυφαίοι στον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις άριστες επιδόσεις τους στο πρόγραμμα αλλά και από την μετέπειτα καριέρα τους. Για παράδειγμα, εξηγεί ο ίδιος, από τους 5 πρώτους διεθνείς πτυχιούχους του πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι τέσσερις συνεχίζουν σπουδές διδακτορικού επιπέδου με υποτροφίες που τους παρέχουν πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.
Όμως πέρα από την πολύ σημαντική διαφήμιση που μας κάνουν, οι φοιτητές αυτοί συμβάλουν πολύ στην βελτίωση της ποιότητας σπουδών στο πανεπιστήμιό μας αφού συμμετέχουν σε τμήματα τα οποία παρακολουθούν και οι Έλληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ελληνικού προγράμματος "Ψυχολογία της Άσκησης". Μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τους Έλληνες φοιτητές ανταλλάσσουν σημαντικότατες εμπειρίες που μεταφέρουν από τις χώρες τους. Εξηγούν στους δικούς μας φοιτητές τους στόχους, τις διαδικασίες, τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών και αθλητικών προγραμμάτων στις χώρες τους και πολλά άλλα., τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
Στη διάρκεια των έξι χρόνων λειτουργίας του προγράμματος, προσθέτει, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί με περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ευρώ σε μορφή διδάκτρων και εισαγωγής συναλλάγματος για τα έξοδα ζωής των φοιτητών.
Σε ό,τι αφορά τα πολιτισμικά οφέλη, ο υπεύθυνος του προγράμματος επισημαίνει: "οι διεθνείς φοιτητές αλληλεπιδρούν καθημερινά με τους κατοίκους των Τρικάλων δημιουργώντας μια όμορφη διαπολιτισμική εικόνα στην πόλη μας. Αθλούνται με Έλληνες αθλητές αλλά και προπονούν ή γυμνάζουν Έλληνες ασκούμενους. Για παράδειγμα, ένας Κολομβιανός φοιτητής μας διδάσκει Zumba σε γυμναστήριο, όλοι τους κάνουν πρακτική άσκηση σε θέματα αθλητικής ψυχολογίας με Έλληνες αθλητές και αθλήτριες κλπ.".