Θα αποσυρθεί η τροπολογία για ανακατανομή θέσεων εκπαιδευτικών;

Έντονη αντίδραση συνάντησε από βουλευτές της αντιπολίτευσης  η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης "Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων".

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που κατατίθεται η συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς την πρώτη φορά και συγκεκριμένα στα τέλη Νοεμβρίου αποσύρθηκε ενώ και στην πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών αποσύρθηκε για ακόμη μια φορά ως εκπρόθεσμη.

Η εν λόγω τροπολογία αφορά θέματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης και θέματα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων. Παράλληλα, στην παράγραφο 3 υπάρχουν ρυθμίσεις για τις ειδικές κατηγορίες διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού των ΑΕΙ και στην 4η παράγραφο προβλέπεται η ανακατανομή των 1.250 θέσεων που προσφέρονται σε εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Για την εν λόγω τροπολογία ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε στη Βουλή τα ακόλουθα:

"Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει μια τροπολογία που την πήραμε σήμερα και η οποία τελευταία έχει έρθει αλλεπάλληλες φορές και κάθε φορά την παίρνουν πίσω. Πρόκειται για την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας. Όταν ήρθε την πρώτη φορά στο τέλος Νοεμβρίου, κύριε Υπουργέ, ο Υφυπουργός Παιδείας την απέσυρε μπροστά στην πίεσή μας.

Προχθές που είχαμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών που αφορούσε την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων πάλι ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοϊδης την απέσυρε την τροπολογία. Σας την φέρανε τώρα εσάς και θα πρέπει οπωσδήποτε κι εσείς να ακολουθήσετε μια ανάλογη πορεία σε σχέση με τους συναδέλφους σας, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πάρα πολύ σοβαρά τα ζητήματα που θίγει. Και βεβαίως εμείς είμαστε αντίθετοι, αλλά πρέπει να γίνει και μια σχετική συζήτηση.

Πέραν των όσων ορθών είπε ο κ. Αποστόλου, από Βήματος της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης έχει υποσχεθεί στο Σώμα ότι δεν θα έρχονται στα νομοσχέδια των Υπουργείων τροπολογίες άλλων Υπουργείων.

Τη συγκεκριμένη τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι ότι σας την φέρανε. Είναι ότι θα σας τη "φέρουνε" κιόλας. Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι κι εσείς δεν πρέπει να τη δεχτείτε. Όπως κι οι άλλοι Υπουργοί δεν την δέχτηκαν δεν πρέπει κι εσείς να τη δεχτείτε και τώρα πρέπει να δεσμευτείτε".

Για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας δριμύτατη ήταν η κριτική που άσκησε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή:

"Όταν, λοιπόν, έρχεται ο Πρόεδρος της Βουλής και λέει ότι στο μέλλον δεν θα ανεχτώ πλέον να βάζετε τροπολογίες που αφορούν ξένα σώματα, σε νομοθετήματα που ασχολούνται, όπως είπατε, με τα "Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων" και εσείς βάζετε μέσα τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, εκθέτετε τον  Πρόεδρο της Βουλής, μια και είναι διακριτή η εξουσία κατά όπως είπε προηγουμένως ο κ. Δριβελέγκας, εκθέτετε τον εαυτό σας και δεν λέω ότι εκθέτετε την Κυβέρνηση, δηλαδή το Υπουργικό Συμβούλιο, διότι δεν υπάρχετε και σύμφωνα με το άρθρο 82, δεν συγκαλείστε ποτέ. Άρα, εκθέτετε τον εαυτό σας. Γιατί μας βάζετε τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας μέσα σε νομοθέτημα που αφορά καθαρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;".