Ιστορία Θεωρητικής: Συμβουλές για την τελευταία επανάληψη

Η Ιστορία κατεύθυνσης είναι από τα μαθήματα που πραγματικά δυσκολεύουν τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το "άριστα" στο συγκεκριμένο μάθημα επιτυγχάνεται με συστηματικό εξ αρχής διάβασμα, συχνές επαναλήψεις και πλήρη κατανόηση των ιστορικών δεδομένων ώστε ο μαθητής να είναι σε θέση να απαντήσει εύστοχα σε όποια ερώτηση του ζητηθεί. Το συνηθισμένο ερώτημα που διατυπώνεται από τους μαθητές την περίοδο των επαναλήψεων είναι πόσες μέρες χρειάζονται για να γίνει η επανάληψη.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το βαθμό που ο κάθε μαθητής κατέχει την ύλη της Ιστορίας. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι απαιτείται περίπου μία εβδομάδα για να γίνει μία ολοκληρωμένη επανάληψη.

Κατά την επανάληψη αυτή πρέπει να προσέξετε τα εξής:

• Καταρχάς οργανώστε το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας και καταρτίστε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και τα πέντε κεφάλαια. Σκεφτείτε ότι το 1ο κεφάλαιο είναι μικρότερα και θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο σε σχέση με το 2ο, το 5ο και το 3ο, που είναι μεγαλύτερα και συνθετότερα.

• Ξεκινήστε την επανάληψη από τα κεφάλαια που κατέχετε καλύτερα ώστε να τα τελειοποιήσετε. Έτσι απαλλάσσεστε σιγά-σιγά από το άγχος, καθώς διαπιστώνετε ότι ένα μέρος της ύλης το έχετε καλύψει.

• Να θυμάστε πάντα ότι την περίοδο των επαναλήψεων δεν είναι εύκολο να αποστηθίσετε άψογα παραγράφους που δεν τις είχατε δουλέψει νωρίτερα. Γι' αυτό προσπαθήστε να μάθετε όσο καλύτερα μπορείτε το περιεχόμενό τους, χωρίς όμως να χρονοτριβείτε εις βάρος άλλων μαθημάτων. Στόχος σας πρέπει να είναι η κάλυψη όλης της ύλης στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

• Επειδή όμως το μάθημα της Ιστορίας δεν είναι μόνο αποστήθιση, θα πρέπει παράλληλα με την επανάληψη να γίνεται επεξεργασία ερωτήσεων και παραθεμάτων ώστε να επιβεβαιώνετε ότι έχετε εμπεδώσει την ύλη σας. Ερωτήσεις σχετικές με χρονολογίες όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα, με τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν, με ορισμούς ιστορικών εννοιών καθώς και ερωτήσεις ανάπτυξης, Σωστού – Λάθους ή αντιστοίχισης θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε σιγουριά.

• Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μετά την ολοκλήρωση τα πρώτης γενικής επανάληψης συνεχίζετε πολύ συστηματικά να επαναλαμβάνετε με τη σειρά που επιθυμείτε όλα τα κεφάλαια.

• Τέλος, επειδή το διάβασμα του συγκεκριμένου μαθήματος κουράζει ιδιαίτερα, καλό θα ήταν να ξεκουράζεστε ενδιάμεσα...

Να θυμάστε πάντα ότι η υπομονή και η επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας!

Καλό διάβασμα!!!

Φροντιστήριο Σύγχρονο