Περίμεναν το ελικόπτερο στις φυλακές Τρικάλων

Βαρύ οπλισμό (τρία καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς) έφεραν οι πέντε συνολικά επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, που προσπάθησε να βοηθήσει τον Παναγιώτη Βλαστό να αποδράσει από τις φυλακές Τρικάλων.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στο να βρεθούν πιθανά όπλα που επιχείρησαν να πετάξουν στον Βλαστό, οι άνδρες που βρισκόταν μέσα στο ελικόπτερο. Όταν πλησίασαν, εκτός από την ανεμόσκαλα, του πέταξαν και ένα πιστόλι, πιθανότατα των 9 χιλιοστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, από το ελικόπτερο έπεσε μια τσάντα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης συνεχάρη για ακόμη μια φορά τους υπαλλήλους των φυλακών και μιλώντας στο Mega είπε ότι είχε πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης. Μάλιστα μεταβαίνει στις φυλακές Τρικάλων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης στη φυλακή ήταν γνωστό από νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι κάτι ετοιμαζόταν και οι φύλακες βρίσκονταν, ουσιαστικά, σε επιφυλακή – με αποτέλεσμα να αντιδράσουν αμέσως, όταν λίγο μετά τις 17:00 ακούστηκε ο θόρυβος του ελικοπτέρου που προσέγγιζε τη φυλακή.

Αξίζει να τονιστεί ότι μέσα σε ένα από τα USB sticks που βρέθηκαν στη γιάφκα της οργάνωσης Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο, ενώ πριν περίπου ένα χρόνο, ο Παναγιώτης Βλαστός προσπάθησε να απόδρασει, μαζί με μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης. "Εδώ και δύο μήνες ήρθαν πληροφορίες στο γραφείο μου που ανέφεραν πως ο συγκεκριμένος κρατούμενος σχεδιάζει να απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων", δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης.

Η απόπειρα αποδρασης σημειώθηκε στις φυλακές Τρικάλων λίγο μετά τις 17:45 της Κυριακής το ελικόπτερο πλησιάσε τις φυλακές. Όταν το αντιλήφθηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, άρχισαν να πυροβολούν και κατάφεραν να το καθηλώσουν στο έδαφος. Κατά το υπουργείο, "οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο". Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 500 σφαίρες από όπλα χρησιμοποιήθηκαν στο επεισόδιο.

Η εταιρεία από την οποία ενοικιάστηκε το ελικόπτερο για την επιχείρηση των Τρικάλων είναι η ίδια η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στην πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα-Ριζάι το 2006. Μάλιστα φαίνεται ότι και στις δύο επιχειρήσεις έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο ελικόπτερο.

Ο γνωστός βαρυποινίτης, Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε στο έδαφος μετά από δύο απόπειρες να ανέβει στην ανεμόσκαλα του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός. Όλοι οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν.

Όπως ανέφερε στο Μega, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, Γιάννης Αναγνώστου, τραυματίστηκε και ο μηχανικός του ελικοπτέρου. Σύμφωνα με τον κύριο Αναγνώστου, δύο άτομα πυροβολούσαν μέσα από το ελικόπτερο, ενώ η εξωτερική φρουρά απάντησε στα πυρά, σύμφωνα με το νόμο, καθώς οι φυλακές των Τρικάλων δεν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, σε αντίθεση με την αντίστοιχη απόδραση Παλαιοκώστα, η οποία είχε γίνει σε κατοικημένη περιοχή.

Οι τέσσερις επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, ανάμεσά τους ένας Ρουμάνος και ένας Αλβανός συνεργοί του Βλαστού, άρχισαν να πυροβολούν ενώ το ελικόπτερο κατέβαινε. Όλοι οι δρόμοι γύρω από τις φυλακές αποκλείστηκαν από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι στο σημείο είχε σπεύσει και ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Μιχαλάκης, ενώ η όλη αστυνομική επιχείρηση συντονιζόταν από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων Ταξίαρχο, Γιώργο Σουγλιέρη.

Τι είπε ο συνήγορος του βαρυποινίτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης

"Κακώς βρίσκεται στο ιατρείο των φυλακών ο Βλαστός. Πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο".

Αυτό τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA, ο  συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μετά τον τραυματισμό του κατά την απόπειρα απόδρασής του από τις φυλακές Τρικάλων.

"Δεν μπορεί να υπάρχει πτώση από ελικόπτερο και να λέμε ότι είναι αρκετό το ιατρείο των φυλακών", είπε, εκφράζοντας ωστόσο συγχρόνως τον προβληματισμό του για το εάν πυροβόλησαν οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο κατά των φρουρών.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βλαστός

Τελευταία, κατηγορήθηκε για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, η οποία είχε διαπραχθεί τον Ιανουάριο του 2009 και είχε αποδοθεί στο αποκαλούμενο "συνδικάτο του εγκλήματος". 

 

Η κεντρική φωτογραφία του θέματος είναι από το trikalavoice.gr

Δείτε στο ερασιτεχνικό βίντεο που εξασφάλισε σε αποκλειστικότητα το trikalaola.gr το ελικόπτερο να βρίσκεται πάνω από τις φυλακές Τρικάλων, την ώρα που επιχειρούνταν η απόδραση του Παναγιώτη Βλαστού. Ακούγεται καθαρά το ελικόπτερο και διακρίνεται πριν αυτό καθηλωθεί από τα πυρά των ανδρών της Εξωτερικής Φρουράς των Φυλακών.