Πατέρας μικρής Άννυς: Την τεμάχισα γιατί ήταν βαριά

Δεν τίθεται θέμα ακαταλόγιστου για τον Σάββα και δεν έχει μετανιώσει κατέθεσαν στο δικαστήριο οι ψυχίατροι

Με τις καταθέσεις των ψυχιάτρων που εξέτασαν τον 28χρονο Στανισλάβ Μπακαρτζιέφ μετά την αποτρόπαια δολοφονία της 4χρονης κόρης του 'Αννυ, ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο.

Για "απύθμενη σκληρότητα" έκανε λόγο ο νευρολόγος - ψυχίατρος Ματθαίος Εξάρχου σκιαγραφώντας το προφίλ του πατέρα της Άννυ, Σάββα, ο οποίος έχει ομολογήσει πως τεμάχισε το παιδί του. "Τον ρώτησα γιατί τεμάχισε το παιδί, γιατί δεν το τυλίξε  σε μια κουβέρτα, ενα σεντόνι να το πετάξει κάπου και εκείνος μου απάντησε: "ήταν βαρύ" και εκεί σταμάτησα..." είπε ο μάρτυρας, ο οποίος επισκέφθηκε τον κατηγορούμενο στις φυλακές της Κέρκυρας και τον εξέτασε για περίπου 5 ώρες. 

Ο καθηγητής Γιάννης Παπαδάτος αναφέρθηκε στην εκτίμηση του πως τόσο ο πατέρας όσο και συγκατηγορούμενος του Νασίφ Αχμεντόφ ή Νίκι "κάτι κρύβουν", κάτι που συνέβη και δεν το λένε: "Κάτι κρύβουν. Ποιος μπορεί να ξέρει; Σεξουαλικού τύπου ίσως. Αυτό είναι κάτι που είναι προσωπική μου άποψη με βάση τις ψυχιατρικές μου γνώσεις και την εμπειρία μου". Ερωτηθείς από Έδρας αν ενδέχεται να τίθεται θέμα εμπορίας οργάνων, ο καθηγητής απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε: "κάτι έγινε δεν ξέρω, το ξέρουν οι κατηγορούμενοι και δεν το λένε. Δε είναι αποτέλεσμα της προσωπικότητας του. Δεν αποκλείω να συμμετείχε σε μια αρνητική πράξη για την 'Αννυ. Αυτό, όμως, που έκανε εντύπωση είναι ότι εμμέσως ο Σάββας μου είπε ότι ο Νικολάι μπορεί κάτι να του έκανε στο παιδί. Φάνηκε σαν κάτι να ήθελε να πει αλλά δεν μου το είπε.."

Ο κ. Εξάρχου χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο " ήπιο τοξικομανή " και τον περίεγραψε  ως άνθρωπο επιθετικό κυρίως στη σύζυγο του. "Οι διαπληκτισμοί ήταν συνεχείς πιθανόν υπήρχε  και βιορπαγία σε βάρος της συζύγου" είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε "Σε εμένα δεν ανέφερε περιαστικά βίας του παδιού, ούτε και στο φιλικό του περιβάλλον . Είναι μέσα στο χαρακτήρα του αυτά... Για το παιδί μου είπε ότι το αγαπούσε και το πρόσεχε. Ότι όταν κάπνιζαν ηρωίνη το έβαζε σε άλλο χώρο.  Στη συνέχεια, βέβαια, προέκυψε πως καθόλου δεν πρόσεχε το παιδί ..." 
 
Ο ψυχίατρος διαπίστωσε έλλειψη μεταμέλειας από την πλευρά του κατηγορούμενου. " Εκλογικεύει  το γεγονός ότι έχει βλάψει άλλους. Τον ρώτησα αν μετάνιωσε και μου είπε πως ακολούθησε τις συμβουλές του συγκατηγορούμενου του (σ.σ. Νικολάι) για να εξαφανιστούν τα ίχνη του παιδιού και να μην εχουν μπλεξίματα με την αστυνομία. Κυρίως , όμως, φοβόταν μην το μάθει η γυναίκα του ... Γι αυτό  προσπάθησε να εξαφανίσει το παιδί του" είπε,  τονίζοντας πως ήταν οικονομικά εξαρτημένος από εκείνη. 
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως περιγράφοντας την μοιραία ημέρα ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως τον φώναξε ο Νικολάι και του είπε " το παιδί σου δεν αναπνέει και δεν εχει σφυγμό" . Τον ρώτησα γιατί δεν φωνάξε  το ΕΚΑΒ και μου απάντησε πως φοβήθηκε πως θα ερχόταν η αστυνομία και θα είχαν μπλεξίματα.
(....)
Μάρτυρας : Μετάνιωσε  γενικά για την πράξη του .... 
Πρόεδρος :λέτε οτι δεν είχε  σοβαρότητα αυτό που σας είπε; 
Μάρτυρας :Μάλιστα...
(...)
Πρόεδρος: θα μπορούσε να βιαιοπραγήσει σε βάρος  οποιουδήποτε ;
Μάρτυρας : Αυτοί οι χαρακτηρες θα μπορούσαν ...
Πρόεδρος : Θα μπορούσε  να φτάσει στο φόνο; 
Μάρτυρας :Σπάνια αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στο φόνο... Εχουν πολύ καλή λεκτική επικοινωνία και μπορούν να παρασύρουν κάποιον και να τον βάλουν να κάνει μια παράνομη πράξη.
Πρόεδρος : Θα μπορούσε να αναθρέψει μόνος το παιδί . Υπήρχε  κίνδυνος για τη ζωή του ; (σ.σ. λόγω της χρήσης των ναρκωτικών).
Μάρτυρας :Θα μπορούσε να το προσέξει για λίγο. Εχουμε τοξικομανείς που προσέχουν τα παιδιά τους. Αυτοί οι χαρακτήρες  δεν νομίζω οτι μπορούν να επιτεθούν σε παιδιά...
Πρόεδρος : Πως εξηγείτε τον τεμαχισμό ;
Μάρτυρας : Δεν υπαρχει βιβλιογραφία ... Υπάρχουν πολλά περιστατικά ...
Πρόεδρος :Δεν υπαρχει το προφιλ του ανθρώπου που έχει διαπράξει αυτή την πράξη ;
Μάρτυρας :Οχι. 
Πρόεδρος : Δε υπάρχει ψυχική νόσος για κάποιον που τεμαχίζει το παιδί του ;
Μάρτυρας : Οχι 
(....)
Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει το προφίλ ανθρώπου που θα έκανε κακό στο παιδί του... Το προφίλ ανθρώπου όμως που θα τεμάχιζε...δεν είναι λίγο αντιφατικό όλο αυτό; 
Μάρτυρας: Τι να πω; Ήθελε να εξαφανίσει τα στοιχεία. Στη παγκόσμια ψυχιατρική κατάσταση ψυχικών νόσων δεν υπάρχει κάτι που να λέει πως όποιος τεμαχίσει το παιδί του πάσχει από αυτό...Είναι κάτι άλλο. Έχει στο μυλαό του κάποιος ένα σχέδιο, θα κάνω αυτό για να μην πάθω εγω κάτι.  
 
"Πιστεύω πως κάτι έγινε και δεν μας το λένε" 
"Δεν πιστεύω  πως ο Σάββας είχε προμελετήσει το έγκλημα. Πιστεύω πως κάτι έγινε και δεν μας το λένε. Δεν είναι η προσωπικότητα που θα έκανε κατι τέτοιο ...." κατέθεσε ο ψυχίατρος Γιάννης Παπαδάτος ο οποίος εξέτασε τον κατηγορούμενο πατέρα της Άννυ ως δικαστικός πραγματογνώμονας . 
Πρόεδρος:Που πάει το μυαλό σας;
Μάρτυρας : Ποιος  μπορεί να ξέρει...Ίσως  κάτι  σεξουαλικού τύπου , κάτι που κρύβεται. .. Αυτό είναι προσωπική μου άποψη με βάση την επιστημονική  μου εμπειρία .
Πρόεδρος : Κάτι άλλο μπορεί να ήταν όπως  εμπόριο οργάνων;
Μάρτυρας: Οχι. 
Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας όταν  είδε τον κατηγορούμενο στην Κέρκυρα εντόπισε αντιφάσεις στους ισχυρισμούς του.
"Ήταν σιωπηλός με τις συνθήκες θανάτου . Τον ρώτησα τι σκέφτηκε όταν είδε το πτώμα του παιδιού  και μου είπε πως δεν θυμάται. Μου είπε ότι την είδε το πρωι νεκρή.Φωναξε τον Νικολάι και εκείνος του είπε ότι τοπαιδί ήταν νεκρό" κατέθεσε ο μάρτυρας διευκρινίζοντας πως η ψυχοπαθολογική προσωπικότητα, όπως του κατηγορούμενου ,  δεν έχει έλλειψη καταλογισμού. Αναφερόμενος δε στην μητέρα της Άννυ η οποία επίσης κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου είπε πως δεν ευθύνεται για τίποτα. 
 
"Η μητέρα δεν ευθύνεται για τίποτα. Λόγω της μητέρας βρισκόμαστε εδώ πήγε στο Χαμόγελο του Παιδιού και άρχισε αυτή η αλυσίδα... Δεν καταλαβαίνω γιατί ειναι προφυλακισμένη,  είναι θύμα της ιστορίας" είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως θεωρεί "πως η μητέρα ορθώς πίστευε πως δεν θα έκανε κακό στο παιδί". 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ψυχίατρος υπογράμμισε: "εμμέσως, μου είπε πως μπορεί ο Νικολάι να έκανε κατι στο παιδί οταν εκείνος πήγε δυο φορες  στην τουαλέτα, χωρίς ωστόσο να πει κατι πιο συγκεκριμένο. Εκτιμώ οτι ήταν εκεί ο Νικολάι, αυτή την αίσθηση έχω... Δεν μπορώ να ξερω, όμως, ποιος άλλος ήταν εκεί . Δεν μπορώ να ξερω αν λεει αλήθεια ή ψέματα. Ο κατηγορούμενος δικαιούται να λεει και ψέματα". 
 
"Το αίμα είναι από τη μύτη της Άννυ" 
 
Τους λόγους  για τους οποίους το διαμέρισμα - σφαγείο της Μιχαήλ Βόδα ήταν γεμάτο από το αίμα της Άννυ επιχείρησε να εξηγήσει Στανισλάβ Μπακαρτιέβ ή Σάββα παίρνοντας το λόγο, για πρώτη φορά, αμέσως μετά την καταθεση των πραγματογνωμόνων . 
" Το παιδί όταν μπήκε στο μπάνιο έπεσε και ράγισε τη μύτη του, από εκεί είναι τα αίματα. Στη συνέχεια αγόρασα ένα γιογιό για να μην ξαναμπεί στο μπάνιο" εξήγησε, νωρίτερα,   ο Σάββας αναφερόμενος  στις κηλίδες αίματος της μικρής που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα. 
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.