Πάνω από 6 τόνους «σοκολάτα» μετέφερε το ναρκω-πλοίο στην Κρήτη

Πάνω από 6 τόνους «σοκολάτα» μετέφερε το ναρκω-πλοίο στην Κρήτη

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης που έχει κατασχεθεί

Πάνω από 6 τόνοι κατεργασμένης κάνναβης («σοκολάτας») έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε ρυμουλκό πλοίο ανοιχτά της Κρήτης, το οποίο εντοπίστηκε μετά από κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης που έχει κατασχεθεί.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το πρωί της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού με επιβαίνοντες στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Το σκάφος, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex, εντόπισε το ρυμουλκό «ANDREAS» να πλέει στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών του Λικενικού που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Ακολούθως, τα έξι μέλη του πληρώματος, συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το εν λόγω σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών, διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι μετέφερε έξι τόνους, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε 241 δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται.

Για την υπόθεση διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές του εξωτερικού.