Αυτή τη Χρυσή Μπάλα ποιος θα την πάρει;

Δεν είναι κάθε μέρα "του Αϊ Γιαννιού", όμως η γιορτή φέτος συμπίπτει με την ανακοίνωση του νικητή της Χρυσής Μπάλας.

Λίγες ώρες απέμειναν για να μάθουμε ποιος από τους Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Αντρές Ινιέστα, θα κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα για το 2012.

Μεταξύ των κορυφαίων, η σύγκριση είναι πάντα δύσκολη και στη FIFA σίγουρα θα δυσκολεύτηκαν. Στο news.gr δε θα πάρουμε θέση, αλλά σίγουρα ο κάθε υποψήφιος έχει τους δικούς του λόγους για να αισθάνεται μοναδικός κατά το έτος που μας πέρασε.

Για τον Λιονέλ Μέσι το σήμα κατατεθέν του για το 2012 είναι η κατάρριψη του ρεκόρ γκολ σε μια χρονιά που κατείχε ο Γκερντ Μίλερ. Τα 91 γκολ του Αργεντινού συνιστούν νέα κορυφαία επίδοση.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε τη Βασίλισσα Ρεάλ Μαδρίτης από το χέρι και την ανέβασε ξανά στο θρόνο της: στην κορυφή της ισπανικής Primera Division.

Αντρές Ινιέστα

Κι αν για τους δύο πρώτους, τα περισσότερα επιτεύγματά τους είναι γνωστότερα, μιας και απολαβάνουν για περισσότερο χρόνο τα φώτα της επικαιρότητας, ο Αντρές Ινιέστα ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της κατάκτησης του Euro 2012 από πλευράς εθνικής Ισπανίας. Στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας κέρδισε τρεις φορές τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του αγώνα σε σύνολο έξι αναμετρήσεων. Σε ολόκληρη τη χρονιά όμως, είχε ποσοστό 68,4% σε εύστοχες πάσες, που αποτελεί ρεκόρ από καταβολής της καταμέτρησης του συγκεκριμένου στατιστικού στοιχείου! Να έχεις δηλαδή επτά στις δέκα πάσες που δίνεις, που να φτάνουν στα πόδια του συμπαίκτη σου σε διάστημα δώδεκα μηνών... Μαγικό...

Λιονέλ Μέσι

Τι να πει όμως κανείς για τον Μέσι. Είναι ο νικητής της Χρυσής Μπάλας και τα έτη 2009, 2010 και 2011. Αν τα καταφέρει και φέτος, θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη δημιουργία της τιμητικής διάκρισης της Ballon D' Or που το καταφέρνει, ξεπερνώντας τους Πλατινί, Φαν Μπάστεν, Κρόιφ. Ο Αργεντινός είναι το φαβορί και μπαλιστα έσπασε και το έτερο ρεκόρ του Μίλερ με τα γκολ με φανέλα συλλόγου σε μια σεζόν σε εγχώριες διοργανώσεις (73 έναντι 67). Για τον πιθανότερο νικητή, λέμε τα λιγότερα, περιμένουμε τα περισσότερα.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας του 2008, Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 27 και ανδρώθηκε πια ποδοσφαιρικά. Ένα κράμα τεχνικής και τσαγανού, ποδοσφαιρικού εγωισμού και προσωπικής ανασφάλειας, ένας παίκτης με εκρήξεις, κατάφερε να προσπεράσει τον Μέσι στην κορυφή της Ισπανίας, με τη φανέλα της Ρεάλ. Για συστατική επιστολή έχει τη δήλωση του μπλαζέ προπονητή του, Ζοζέ Μουρίνιο: "Αν ο Μέσι είναι ο καλύτερος του πλανήτη, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο καλύτερος του σύμπαντος".

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Primera Division & Champions League το 2012

  Messi Ronaldo Iniesta
Συνολικά παιχνίδια 50 51 39

Λεπτά συμμετοχής

4,380

4,541

2,835

Γκολ 72 53 6
Συνολικά σουτ 205 288 48

Εντός στόχου

 139  149  23
 

Ποσοστό ευστοχίας σε σουτ

 

35.1%

 

18.4%

 

12.5%

 

Ασιστ

 

17

 11  16
 

Πάσες

 

3,178

 

1,848

 

2,667

 

Εύστοχες πάσες ανά αγώνα

 

63.6

 

36.2

 

68.4

 

Δείτε το video που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με αφορμή την ανακοίνωση του νικητή από τη FIFA τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου και δείχνει την ιστορία των τριών συνυποψήφιων μέσω γκράφιτι.