Απόλυτο αφεντικό ο Ολυμπιακός, πάτησε τον Παναθηναϊκό!

Ο Ολυμπιακός μετέτρεψε σε… πάρτι το ματς με τον αποκαρδιωτικό Παναθηναϊκό και με 3 γκολ στο πρώτο 45λεπτο, τον συνέτριψε 3-0, αφήνοντάς τον στο -7! Μποτία, Ελιουνούσι και Ιντέγε τα γκολ

Ένας σαρωτικός -στο πρώτο ημίχρονο- Ολυμπιακός μετέτρεψε σε απόλυτο θρίαμβο το «αιώνιο» ντέρμπι με τον τραγικό Παναθηναϊκό, που δεν... κατέβηκε ποτέ στο Φάληρο, επικρατώντας με το ευρύ 3-0 του «τριφυλλιού»!

Τρία γκολ στο πρώτο 45λεπτο για τους «ερυθρόλευκους», που ήταν άπαντες σε εξαιρετική μέρα, με τον Μποτία να ανοίγει το σκορ στο 21', τον Ελιουνούσι να διπλασιάζει τα τέρματα των Πειραιωτών πέντε λεπτά αργότερα και τον Ιντέγε να... βάζει το κερασάκι στην τούρτα στο 43'. «Μέσα» σε όλα τα γκολ ο Φορτούνης, στο πρώτο και στο τρίτο έχει εκτελέσει υποδειγματικά το κόρνερ και το φάουλ, αντίστοιχα, για τις κεφαλιές του Ισπανού και του Νιγηριανού, από αντεπίθεση για... σεμινάριο το δεύτερο του Νορβηγού.

Από την άλλη, μετά το 20' και τη μεγάλη ευκαιρία του Λέτο (σωτήρια επέμβαση του Μποτία) και αμέσως μετά το πρώτο γκολ που δέχτηκαν, οι «πράσινοι» σαν να... άδειασαν, όπως κάθε φορά φέτος όταν βρίσκονται πίσω στο σκορ! Προσπάθησαν στο δεύτερο ημίχρονο να πετύχουν κάποιο γκολ, αλλά δεν τα κατάφεραν, χάνοντας και τη μεγάλη ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε στο 61', με τον πολύ κακό απόψε Λεντέσμα να αστοχεί στο -ανύπαρκτο- πέναλτι που κέρδισε ο Βιγιαφάνιες από τον Μποτία.

Στο +7, πλέον, ο Ολυμπιακός στην κορυφή της βαθμολογίας στη Σούπερ Λίγκα, έγινε ξεκάθαρο... αφεντικό στη «μάχη» του τίτλου.

Πώς έπαιξαν

Σχήμα που κερδίζει, δεν αλλάζει. Όπως αναμενόταν, λοιπόν, ο Πάουλο Μπέντο «κατέβασε» τον Ολυμπιακό ξανά σε διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από τα γκολπόστ έκατσε ο Καπίνο, δεξί μπακ ήταν ο Φιγκέιρας και στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν Μποτία-Ντα Κόστα. Στο αριστερό άκρο της αμυντικής γραμμής των Πειραιωτών αγωνίστηκε ο Ρέτσος, καθώς ο Ντε Λα Μπέγια έμεινε και πάλι εκτός αποστολής. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής επέστρεψε ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς και δίπλα στον Σέρβο ήταν ο Αντρέ Μάρτινς. Στη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού επανήλθε και ο Κώστας Φορτούνης, σε ρόλο επιτελικού μέσου, ενώ στα δύο άκρα της επίθεσης ήταν ο Σεμπά (αριστερά) και ο Ελιουνούσι (δεξιά) και στην κορυφή των πρωταθλητών Ελλάδας βρισκόταν ο Ιντέγε.

Από την άλλη, ο Αντρέα Στραματσόνι έκανε την έκπληξη, «κατεβάζοντας» τον Παναθηναϊκό φουλ επιθετικά, σε ένα 4-3-3, εγκαταλείποντας τη λογική των τριών κεντρικών αμυντικών. Ο Στιλ, λοιπόν, έκατσε στο τέρμα, στο δεξί άκρο της άμυνας αγωνίστηκε ο Κουλιμπαλί, στο αριστερό ο Γουακάσο και στόπερ ήταν Μολέντο και Κουτρουμπής. Στη μεσαία γραμμή επέστρεψαν Ζέκα, Λεντέσμα, ο Ιμπάρμπο ήταν δεξιά, ο Εμποκού αριστερά και ο Βιγιαφάνιες πίσω από τον Λέτο.

Το ματς

Το γεγονός ότι μέχρι το 20' η κατοχή μπάλας ήταν «κομμένη» ακριβώς στη μέση, με μία, μεγάλη ευκαιρία εκατέρωθεν, αλλά, γενικά, τον... Γιάννη να φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη, με τίποτα δεν «μαρτυρούσε» αυτό που είδαμε στη συνέχεια! Και αυτό που είδαμε οφείλεται, ουσιαστικά, στον MVP της αναμέτρησης, Αλμπέρτο Μποτία! Ο Ισπανός έκανε μία καταπληκτική επέμβαση πάνω στον Λέτο, πριν ο Αργεντινός «γράψει» το 1-0 για το «τριφύλλι» και στην αμέσως επόμενη φάση, έπιασε μια καταπληκτική κεφαλιά, μετά την εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη, ανοίγοντας το σκορ για τους «ερυθρόλευκους»! Από εκεί και πέρα, συνέβη το εξής φοβερό με τον Παναθηναϊκό, για άλλη μια φορά φέτος: Οι παίκτες του Αντρέα Στραματσόνι, σαν να... άδειασαν, δεν μπορούσαν να αλλάξουν ούτε πάσα, ψάχνοντας με σέντρες τον, απελπιστικά μόνο, Σεμπάστιαν Λέτο. Καμία δημιουργία, καθόλου συγκέντρωση και πάρα πολλά προβλήματα στον χώρο του κέντρου, με Μιλιβόγεβιτς και -ειδικά- Μάρτινς να κερδίζουν κατά κράτος κάθε «μάχη» στον άξονα. Ο Πορτογάλος ήταν, πραγματικά... όλα τα λεφτά για τον Ολυμπιακό!

Εκμεταλλευόμενη, λοιπόν, τα παραπάνω και πριν το «τριφύλλι» καταλάβει τι το... χτύπησε, η ομάδα του Πάουλο Μπέντο «δίδαξε» αντεπίθεση και «έγραψε», στο 26', το 2-0! Ο Φορτούνης βρήκε άψογα τον Σεμπά από αριστερά, ο Βραζιλιάνος έβγαλε υποδειγματική μπαλιά στον Ελιουνούσι και ο Νορβηγός διπλασίασε τα τέρματα των Πειραιωτών, με το «Γ. Καραϊσκάκης» να παίρνει «φωτιά»! Μετά από ένα... διάλειμμα 13 λεπτών, οι γηπεδούχοι απείλησαν στο 39' με νέα, εξαιρετική αντεπίθεση, αλλά τον Στιλ να «νικάει» τον Ιντέγε, στο 44', όμως, ο Νιγηριανός... έβαλε το κερασάκι στην τούρτα! Ο Φορτούνης εκτέλεσε μαεστρικά ΚΑΙ το φάουλ από δεξιά, ο 28χρονος σηκώθηκε στην «καρδιά» της άμυνας του Παναθηναϊκού και έκανε το 3-0, μέσα σε ντελίριο στο Φάληρο -και τον Έλληνα επιτελικό χαφ «μέσα» σε όλα τα γκολ της ομάδας του, να δείχνει πως έχει επανέλθει για τα καλά!

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έδωσε χώρο στον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να προσπαθούν να πετύχουν κάποιο γκολ, ώστε να ξαναμπούν στο παιχνίδι, αλλά μάταια. Ο Χουλτ πήρε τη θέση του Εμποκού, με το «τριφύλλι» να γίνεται αρκετά απειλητικό από αριστερά, αλλά, με εξαίρεση τη νέα φάση του Λέτο στο 54', όπου αυτήν τη φορά τον πρόλαβε την τελευταία στιγμή ο Ντα Κόστα, δεν μπόρεσε να ανησυχήσει ιδιαίτερα τον Καπίνο. Στο 61' είχε την ευκαιρία να μειώσει, αλλά ο Λεντέσμα (στο μακράν χειρότερό του παιχνίδι φέτος) αστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε ο Βιγιαφάνες από τον Μποτία. Μία παράβαση, πάντως, που κακώς καταλογίστηκε από τον κ. Σιδηρόπουλο, καθώς ο Ισπανός βρίσκει πεντακάθαρα μπάλα και ο ρέφερι από τον Σύνδεσμο Δωδεκανήσου ήταν δίπλα στη φάση.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, οι Πειραιώτες είδαν τον Καπίνο να βγαίνει δακρυσμένος από τον αγωνιστικό χώρο με πρόβλημα τραυματισμού και να δίνει τη θέση του στον Λεάλι, ενώ στο 68' είχαν τεράστια, διπλή ευκαιρία να φτάσουν σε... καρέ! Πρώτα ο Ελιουνούσι, όμως και στη συνέχεια ο Φιγκέιρας, δεν κατάφεραν να «νικήσουν» τον Στιλ. Από εκεί και πέρα, τίποτα ιδιαίτερο δεν συνέβη, με εξαίρεση την αναγκαστική αλλαγή ΚΑΙ του Λέτο, που ήρθε να προστεθεί σε εκείνη του Ζέκα νωρίτερα! Ο Ολυμπιακός κράτησε μια εμφατική νίκη, ίσως από τις πιο άνετες απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του και έγινε ξεκάθαρο... αφεντικό για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): Καπίνο (65' Λεάλι), Φιγκέιρας, Ρέτσος, Μποτία (71' Βιάνα), Ντα Κόστα, Μάρτινς, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Σεμπά, Ελιουνούσι, Ιντέγε (90'+1' Καρντόσο).

Στον πάγκο έμειναν: Μπουχαλάκης, Καμπιάσο, Ελαμπντελαουί, Πάρντο.

Παναθηναϊκός (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Κουλιμπαλί, Γουακάσο, Μολέντο, Κουτρουμπής, Ζέκα (55' Λουντ), Λεντέσμα, Ιμπάρμπο, Εμποκού (46' Χουλτ), Βιγιαφάνιες, Λέτο (71' Ρινάλντι).

Στον πάγκο έμειναν: Οδ. Βλαχοδήμος, Ιβανόφ, Ρέις, Μέστο.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
ΒΟΗΘΟΙ: Κωστάρας (Αιτ/νίας), Δημητριάδης (Μακεδονίας)

ΓΗΠΕΔΟ: «Γ. Καραϊσκάκης»

Νίκος Ράλλης για το sport-fm