Σκάνδαλο διαφθοράς: Θα σώσει τη FIFA o… πρίγκηπας;

Με το πλανητικό σκάνδαλο διαφθοράς σε πλήρη εξέλιξη, η FIFA επέλεξε να προχωρήσει σήμερα με την εκλογή προέδρου, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στον αμετακίνητο 79χρονο Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος διεκδικεί την πέμπτη του θητεία, βρίσκεται στο κέντρο της διεθνούς θύελλας και έγινε στόχος της διεθνούς κατακραυγής, και τον 39χρονο πρίγκιπα Αλι, έναν από τους αντιπροέδρους του, που παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος της αλλαγής.

Ο Αλι μπορεί να ανατρέψει τον Μπλάτερ;

Είναι η ερώτηση που θέτει όλος ο κόσμος. Ο Μισέλ Πλατινί, πρόεδρος της UEFA, που κάλεσε ματαίως τον Σεπ Μπλάτερ να παραιτηθεί, θέλει να το πιστεύει: "Πριν από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, ίσως όχι, όμως τώρα με όλα αυτά που συνέβησαν, πιστεύω ότι ο Μπλάτερ μπορεί να ηττηθεί"¨.

Η ατομική βόμβα εξερράγη την Τετάρτη με τις δύο χωριστές δικαστικές έρευνες στις ΗΠΑ και την Ελβετία για μεγάλης κλίμακας διαφθορά και με τη σύλληψη στη Ζυρίχη επτά εκλεγμένων μελών της FIFA, την απαγγελία κατηγοριών και εφόδους στην έδρα της διεθνούς ομοσπονδίας.

Ο Μπλάτερ, που εισήλθε στη FIFA το 1975 ως τεχνικός διευθυντής, έγινε γενικός γραμματέας (δεύτερος την ιεραρχία) το 1981 και μέχρι την αναρρίχησή του στην προεδρία και την παραμονή του επί πέντε θητείες, ούτε κλονίστηκε, ούτε ταράχθηκε."Είναι σημαντικό να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη", είπε χθες το βράδυ κατά την έναρξη των εργασιών του 65ου συνεδρίου της FIFA.

Στους διαδρόμους του Hallestadion που φιλοξενεί τις εργασίες του συνεδρίου τα προγνωστικά και οι υπολογισμοί ψήφων δίνουν και παίρνουν.

Κάθε μία από τις 209 (!) ομοσπονδίες της FIFA έχουν μία ψήφο. H UEFA, δηλαδή η Ευρώπη (54 μέλη), αντιτίθεται στον Μπλάτερ. Με κάποιες εξαιρέσεις, όπως της Ρωσίας. Η Μόσχα υποστηρίζει τον Μπλάτερ και θεωρεί ότι η αμερικανική δικαστική έρευνα είναι μία συνωμοσία για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, δυσαρεστημένες για την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, θα ψηφίσουν Αλι. Ετσι, το ποδόσφαιρο θα δηλητηριάσει λίγο περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και την Ουάσινγκτον. Το ίδιο και ο Καναδάς. Οι πρόεδροι της αμερικανικής και της καναδικής ομοσπονδίας το ανακοίνωσαν με μηνύματά τους στο Twitter.

Η Αφρική (54 ψήφοι) παραμένει πιστή στον Μπλάτερ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία που οργανώθηκε στην αφρικανική ήπειρο το 2010.

Η Ιορδανία, πατρίδα του πρίγκιπα Αλι , υπάγεται στην Ασία (46 ψήφοι). Ομως η ασιατική συνομοσπονδία δεν τον επανεξέλεξε αντιπρόεδρο της FIFA για την προσεχή θητεία που αρχίζει αύριο και, κατά συνέπεια, εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την διεθνή ομοσπονδία. Το αφεντικό του ασιατικού ποδοσφαίρου, ο σέιχ Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ αλ Χαλίφα (Μπαχρέιν) είναι πιστός οπαδός του "Σεπ".

Η Concacaf (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) με 35 ψήφους, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς με τον πρόεδρό της, τον Τζέφρι Γουέμπ, να περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες στη Ζυρίχη. Οι υπόλοιπες ήπειροι, η Ωκεανία (11 ψήφοι) και η Νότια Αμερική (10) μετρούν λιγότερο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από hashtag όπως #BlatterOut ή #FifaMafia. Ο διεθνής Τύπος ηγήθηκε χθες της κατακραυγής κατά του Σεπ Μπλάτερ με τίτλους όπως "(Μπλάτερ) Φεύγα" (Bild), "FifaNostra" (Liberation) , "Το Σκάνδαλο που ξεχείλισε το Ποτήρι", "Σαπίλα" (Equipe).

Οι μεγάλοι σπόνσορες του Μουντιάλ, πολυεθνικές όπως η Nike, η Adidas, η Coca Cola ζήτησαν επιτακτικά κάθαρση από την FIFA, ενώ η VISA απείλησε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία της, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές.