Οριστική διακοπή αγώνων με τη δεύτερη ρίψη αντικειμένων

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, στην οποία μετείχε ο Αθλητικός Εισαγγελέας κ. Χάρης Λακαφώσης, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΠΟ, της EOK, της Superleague, του EΣΑΚΕ, της Football League, της ΕΟΠΕ, της ΕΛ.ΑΣ, της ΔΕΑΒ (Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας) και του ΠΣΑΤ (Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου).

Ο κ. Ανδριανός στην εισήγησή του αναφέρθηκε στον νέο αθλητικό νόμο, που θα προκύψει ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις, όμως πέρα από αυτό αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, όπως:

- Οι ταραχοποιοί στις εξέδρες να απομακρύνονται από τις Αρχές προληπτικά και πριν πάρουν έκταση τα επεισόδια.
- Με την πρώτη ρίψη αντικειμένου να γίνεται προσωρινή διακοπή του αγώνα. Με την δεύτερη, η οριστική διακοπή του, ή εκκένωση του γηπέδου από οπαδούς και συνέχιση του αγώνα σε άδειες κερκίδες, με ταυτόχρονη ισχύ και των προβλεπόμενων ποινών. Ζητώ την άμεση συμπερίληψη στους σχετικούς κανονισμούς της ρητής διατύπωσης αυτού του κανόνα, που θα αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης πίεσης στους διαιτητές για την συνέχιση του αγώνα.
- Ο αθλητικός εισαγγελέας να αξιολογεί, όπως άλλωστε ήδη προβλέπεται, ως αποδεικτικά στοιχεία και τηλεοπτικά πλάνα, καθώς και την έκθεση του παρατηρητή της ΔΕΑΒ και της Αστυνομίας, πέρα από το φύλλο αγώνα και συμπληρωματικά με αυτό.
- Να εφαρμοστούν τα οριζόμενα στο άρθρο 41ΣΤ του αθλητικού νόμου. Επισημαίνεται ότι στο άρθρο αυτό προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από τον αρμόδιο εισαγγελέα και ιδιαίτερα για παρακίνηση σε βία από την οποιαδήποτε πλευρά.

“Το μήνυμα είναι σαφές: όσο και αν κάποιοι ανεγκέφαλοι ή εγκληματίες επιδιώκουν το αντίθετο, οφείλουμε όλοι να δράσουμε ώστε οι οικογένειες να γυρίσουν στις εξέδρες των αγωνιστικών χώρων”, κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.