Χρυσοχοΐδης: Οι παραβατικοί δεν δικαιούνται άσυλο και θα «τελειώσουν» από τη χώρα

Χρυσοχοΐδης: Οι παραβατικοί δεν δικαιούνται άσυλο και θα «τελειώσουν» από τη χώρα

Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη δεσμεύθηκε ότι το έγκλημα αυτού του είδους θα εξαλειφθεί

Καλεσμένος του Παύλου Τσίμα στην εκπομπή «Αποτύπωμα» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το βράδυ της Πέμπτης, βρέθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε αρχικά στην επιστροφή για τέταρτη θητεία, στο Υπουργείο (πρώην υπ. Δημόσιας Τάξης) λέγοντας:

«Νιώθω ότι χρωστάω στην κοινωνία και ότι μαζί με τους συνεργάτες μου θα τα καταφέρω. Βρισκόμαστε σε μία σύνθετη εποχή με περισσότερη εγκληματικότητα και πιο πολλές απειλές. Επιπλέον, έχουμε πολιτική συνάφεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς έχουμε τις ίδιες απόψεις περί ασφάλειας. Η περίοδος της απουσίας μου ήταν έρημος για μένα.»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για το ζήτημα της πολιτικής βίας που συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική κοινωνία και μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», κάνοντας λόγο για ανοχή και ανικανότητα των διωκτικών Αρχών και των δικαστών, που «γέννησε» 3-4 γενιές τρομοκρατών.

«Χρειάζονται όλα αυτά διερεύνηση και εξάρθρωση ώστε να τιμωρηθούν όλοι αυτοί και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Πριν δύο μήνες εξαρθρώθηκε μία οργάνωση με οπλισμό και με απόπειρες εναντίον των αστυνομικών μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Είναι καθήκον μας να τελειώσουμε αυτήν την υπόθεση.

Το καλοκαίρι του 2002, μίλησαν για τυχαίο γεγονός αναφορικά με την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Εκείνη τη φορά ήμασταν προετοιμασμένοι. Είχαμε κάνει δουλειά πολλοί άνθρωποι που αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Έχουν διερευνηθεί και έχουν πάει στο δικαστήριο όλες οι πράξεις. Επίσης το 2010 εξαρθρώθηκε και η οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας.

Σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του υπασπιστή μου με τη βόμβα που εστάλη στο πολιτικό μου γραφείο, δεν θα μιλήσω μέχρι να συλληφθεί ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για αυτήν την πράξη, δέκα χρόνια μετά. Υπάρχει καθήκον πολιτικό και κοινωνικό, να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας».

Για την μετάβασή του από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε:

«Δεν έχω μετακινηθεί ιδεολογικά από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει οριστικά από το τοπίο. Είναι μία εποχή όμοια με την μεταπολίτευση. Η μετάβαση στην κανονικότητα. Να κλείσουμε μία εποχή όπου κυριάρχησαν οι ακραίοι, που διατάραξαν την κοινωνία και σήμερα υπάρχει μία αναζήτηση της κανονικότητας, στην οποία δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο Υπουργός στη συνέχεια μίλησε για το ζήτημα της εγκληματικότητας και σχετικά με το αιματηρό επεισόδιο στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι της Πέμπτης ανέφερε:

«Ο πληθυσμός αυτών των ανθρώπων πλέον είναι πολύ μεγαλύτερος. Κυκλοφορούν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από αυτούς με χαρτί αιτούντος άσυλο που θα εκδικαστεί μετά από καιρό, κάποιοι είναι παραβατικοί (2-3.000 σε σύνολο 40.000 ανθρώπων). Ένα μεγάλο μέρος είναι καταγεγραμμένοι. Με τον νέο νόμο, όποιος συλλαμβάνεται κρατείται διοικητικά, μετά στα προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι να φύγει για την πατρίδα του. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κλέψει 100 φορές, έχουν προσαχθεί άλλες τόσες και έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Μέρα με τη μέρα, η Ελληνική Αστυνομία συλλαμβάνει τέτοιους παραβατικούς και σιγά σιγά αρχίζουν οι προσαγωγές και οδηγούνται στα προαναχωρησιακά κέντρα για να φύγουν. Δεν δικαιούνται πλέον άσυλο.

Ο νεκρός και ο τραυματίας είναι ποινικοί. Οι δράστες είναι γνωστοί, θα αναζητηθούν και θα συλληφθούν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν θέση στη χώρα. Διάλεξαν λάθος τόπο να εγκληματούν σε βάρος της κοινωνίας μας που είναι φιλειρηνική και θα φύγουν. Δεν θα ξανααφεθούν ελεύθεροι για λόγους προστασίας της κοινωνίας. Στο σημείο όπου έγινε το περιστατικό, η ΕΛ.ΑΣ. μετά από πολλά χρόνια είναι παρούσα. Στα πιο δύσκολα σημεία του κέντρου της Αθήνας, με εκπαιδευμένους σκύλους και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, γίνεται προσπάθεια να καθαρίσει η πόλη. Είναι μία δέσμευσή μας, ότι το έγκλημα αυτού του είδους, θα τελειώσει στη χώρα μας.

Θέλουμε να περιοριστεί η ζήτηση ναρκωτικών μέσα από εναλλακτικές λύσεις. Ένας τρόπος υπάρχει για να εξαλειφθεί. Η σύλληψη, η τιμωρία και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιστροφή στις χώρες τους».