Τρεις πρωθυπουργοί εκλέχθηκαν στην Αχαΐα

Τρεις πρωθυπουργοί εκλέχθηκαν στην Αχαΐα

Μητσοτάκης, Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου ηγήθηκαν των ψηφοδελτίων των κομμάτων τους στο νομό

Σε πεδίο σύγκρουσης πολιτικών αρχηγών μετατράπηκε η Αχαΐα, αφού σε αυτήν επέλεξαν να πολιτευτούν, όχι μόνο οι δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και δύο ακόμη πολιτικοί αρχηγοί, οι Κυριάκος Βελόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Από αυτούς, την εκλογή τους εξασφάλισαν ο νυν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, καθώς τα κόμματα τους εξέλεξαν βουλευτές, σε αντίθεση με την Ελληνική Λύση και την Πλεύση Ελευθερίας. Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε μεν πρώτο κόμμα με 40,27%, εξέλεξε ωστόσο μόλις τρεις βουλευτές, τους Αλέξη Τσίπρα, Σία Αναγνωστοπούλου και Κωνσταντίνο Μάρκου. Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας επιλέξει την εκλογή του σε άλλη περιφέρεια, την τρίτη έδρα θα καταλάβει ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Η ΝΔ αν και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με 32,43%, λόγω εκλογικού νόμου εκλέγει τέσσερις βουλευτές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως είναι φυσικό να εκλέγεται, μαζί με τους Άγγλεο Τσιγκρή, Ανδρέα Κατσανιώτη και Ιάσωνα Φωτήλα. Εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει την εκλογή του σε άλλη περιφέρεια, την θέση του καταλαμβάνει η Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Το Κίνημα Αλλαγής αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με 8,91%, με τον Γιώργο Παπανδρέου να καταλαμβάνει την μοναδική έδρα που κέρδισε, καθώς όπως και οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, δεν μπήκε στη βάσανο του σταυρού. Τέταρτο κόμμα με 5,45% αναδείχθηκε το ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να επανεκλέγεται στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αν και ηγήθηκε του ψηφοδελτίου της Ελληνικής Λύσης στο νομό, συγκέντρωσε μόλις 3,24% και δεν εξέλέγει, ωστόσο εκλέγεται στην Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου έλαβε μόλις 1,60% στην Αχαΐα και όπως και στην Επικράτεια, δεν εξέλεξε βουλευτή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...