Η παρέα από τη Θεσσαλονίκη που έμαθε στους Έλληνες το fast food

Η παρέα από τη Θεσσαλονίκη που έμαθε στους Έλληνες το fast food

Η Goody's, με... νονό γνωστό πολιτικό, μετρά αισίως πάνω από 40 χρόνια ζωής

Οι παρέες λένε γράφουν ιστορία. Κάτι τέτοιο αναμφίβολα ισχύει και στην περίπτωση της αλυσίδας ταχυφαγείων που ρίζωσε για τα καλά στην χώρα που έμαθε τους... πεινασμένους (για νέες γεύσεις φυσικά) πολίτες της να παραγγέλνουν όρθιοι αμερικάνικου τύπου εδέσματα όπως το σουβλάκι των αμερικανών, το χάμπουργκερ, να σερβιρίζονται μόνοι με το δίσκο τους και να επιστρέφουν στο τραπέζι για μια γρήγορη απόλαυση. Πρόκειται για μια εταιρεία που ίσως οι περισσότεροι να αγνοούν πως προέρχεται από τη νύμφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, που ήρθε για να μείνει και να «πολεμήσει» το περιβόητο αθηναϊκό κατεστημένο!

Το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέστρωσε μια παρέα τριαντάρηδων κατάφερε να το μετατρέψει μεθοδικά και επίμονα σε μια εταιρεία -διαμάντι με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά της εστίασης και διακριτή θέση στις αντίστοιχες δυνάμεις του κλάδου στην Ευρώπη.

Μια φορά και έναν καιρό...

...Ήταν μια ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης ο καθένας- όσον αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό μέχρι τότε- αλλά με κοινά χαρακτηριστικά την εντιμότητα, την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα, την αφοσίωση στην ολική ποιότητα. Στοιχεία ικανά για να κρατήσουν την συνοχή της ομάδας στη δύσκολη αρχή της πορείας της Goody s αλλά και στη πολύ επιτυχημένη συνέχειά της. Η πορεία ξεκινά τους πρώτους μήνες του 1975. Η ιδέα της δημιουργίας της ανήκει στον Γιάννη Διονυσιάδη. Την αρχική ιδρυτική ομάδα την απετέλεσαν επίσης ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Παρίσης, ο Τάσος Λασκαρίδης, ο Φώτης Κορκόβελος, ο Ξενοφών Διονυσιάδης, τα αδέλφια Μάρκος και Βαγγέλης Μαργαρίτης και ο Αχιλλέας Φώλιας. Νονός της Goody’s ο Χρήστος Φώλιας.

Ο τελευταίος, εκτός από εμπνευστής του ονόματος διετέλεσε ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, και υπουργός Ανάπτυξης από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009. «Και δεν το λέμε Goody’s; Αφού όλοι θα έρχονται και θα λένε πάμε στο… καλό!», φέρεται να είπε ο επιχειρηματίας και πολιτικός στο τραπέζι των ιδεών και του brain storming.

Τα καρντάσια που κατέκτησαν Ελλάδα και εξωτερικό

Την εποχή μεγάλης δόξας του (βορειοελλαδίτη) Γιώργου Κούδα, τα παραπάνω καρντάσια έβαλαν σε εφαρμογή το τολμηρό τους εγχείρημα- Τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη το 1975 από τον Ιωάννη Διονυσιάδη με το λογότυπο Goody's και με σήμα, για όσους θυμούνται, το γνωστό ανθρωπάκι. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1981 αποφασίζεται η μεγάλη έξοδος προς την πρωτεύουσα «θα πάμε να κατακτήσουμε την Αθήνα» λένε και ιδού τα εγκαίνια του πρώτους καταστήματος στην Αθήνα στη Σόλωνος που γνωρίζει ανεπανάληπτη επιτυχία.

Είχαν καταφέρει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: να αλλάξουν την εικόνα της εστίασης διαμορφώνοντας μια νέα γενιά καταναλωτών, υιοθετώντας ένα κατεξοχήν αμερικανικό έδεσμα το οποίο μπόρεσαν να το επαναπροσδιορίσουν για τα ελληνικά δεδομένα. Το hamburger έγινε... χάμπουργκερ! Πολύ γρήγορα η επιτυχία του πρώτου καταστήματος φέρνει το δεύτερο, το τρίτο... καθώς οι επιχειρηματίες συνειδητοποιούν πως έχουν στα χέρια της την κότα που γεννά χρυσά αυγά. Αυτό που βλέπουν στα εγκαίνια είναι ενδεικτικό -Διαβάζουμε (mmeinfo.blogspot) πως στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στον Πειραιά επικράτησε το αδιαχώρητο, τέτοια κοσμοπλημμύρα είδε ξανά το λιμάνι τη δεκαετία του '80, από την άφιξη του Ντέταρι!  Ο Σεπτέμβριος του 1977 αποτελεί ημερομηνία σταθμός καθώς λειτουργεί το τέταρτο κατάστημα επί της οδού Αγίου Δημητρίου, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο κατάστημα με σύστημα Franchise. Η Goody ‘s είναι η πρώτη Ελληνική επιχείρηση που εφάρμοσε το σύστημα Franchising για την ανάπτυξη της αλυσίδας.

Μπουκίτσες ιστορίας: 

  • Στον όμιλο των Goody's, ο οποίος από τη δεκαετία του 1990 λειτούργησε με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, προστέθηκαν στη συνέχεια οι αλυσίδες Flocafé και Hellenic Catering.
  • Το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 1997 λειτούργησε τα πρώτα της εστιατόρια εκτός Ελλάδας, συγκεκριμένα στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία (στην τελευταία, η επιχειρηματική της δραστηριότητα δεν υφίσταται πλέον). Το 2001 εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό πάνω από 60% η Δέλτα Συμμετοχών Α.Ε., ενώ στη συνέχεια πέρασε στον όμιλο Vivartia.
  • Μέχρι και το 2013 υπήρχαν 178 εστιατόρια Goody’s σε όλη την Ελλάδα, 6 στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα) και 1 στη Βουλγαρία (Σόφια). Οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια ανέρχονταν σε περίπου 5.000 ενώ υπολογιζόταν ότι καθημερινά εξυπηρετούνταν 200.000 άτομα. Η εταιρία, με την κρίση, έχασε πολλά καταστήματα και σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της, τα άτομα που, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, εξυπηρετεί, ανέρχονται στα 100.000.
  • Το 2002 κατείχε τη δέκατη θέση σε κύκλο εργασιών ανάμεσα σε όλους τους παρεμφερείς ομίλους της Ευρώπης, ενώ μαζί με την αλυσίδα Quick του Βελγίου είναι οι μοναδικές αλυσίδες που καταφέρνουν μεγαλύτερο μερίδιο στις εγχώριες αγορές έναντι της παγκόσμιας αλυσίδας των McDonald's.
  • Το 2014, τα Goody's άλλαξαν το όνομά τους σε Goody's Burger House, αλλάζοντας επίσης την διακόσμηση των εστιατορίων και το μενού τους
35
σχόλια
  1. avatar Ana

    Την δεκαετία του '80 και '90 τα goody's στο Πειραιά ήταν καταπληκτικά. Ωραίο φωτεινό περιβάλλον σε στυλ diner, καθόσουν ωραία να φας και να πιεις την μπύρα σου με την οικογένειά σου ή τους φιλους σου / συμμαθητές σου, μετά από μια βόλτα στο Πασαλιμάνι ή στα μαγαζιά.

    Δυστυχώς από το 2000 και μετά οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν, αλλά η ποιότητα του κρέατος και το μέγεθος των μπέργκερς άρχισε να πέφτει. Η ωραία άνετη διακόσμηση ξηλώθηκε και αντικαταστάθηκε από τσιμέντο, άβολες καρεκλίτεσες και industrial style. Τα τελευταία χρόνια που άλλαξαν και το όνομα και ανέβασαν τις τιμές χωρίς να βελτιώσουν μερίδες και ποιότητα ήταν το τελικό χτύπημα. Εμείς οι 30δες, 40ηδες και άνω θυμόμαστε τα Goody's με άλλη ποιότητα. Τώρα ούτε που πατάμε.

  2. avatar Petyros

    Οταν ο απατεωνας βγενοπουλος εβαλε χερι μεσω vivardia, αρχισε η πτωση.Και δυστυχως συνεχιζεται.Οι βγενοπουλοι και οι λοιποι μεγαλοαπατεωνες με τις πλατες των κυβερνοντων λυμαινονται και καταστρεφουν τα παντα για τη δικη τους κονομα

  3. avatar Τελευταί φορα

    Τελευταία φορά που πήγα goodys βρήκα πάνω σε μαρούλι σαλάτας αυτοκόλλητο με ημερομηνία... Τουλάχιστον ήταν της ίδιας ημέρας...

  4. avatar MrBetadin

    Goodys last year! Δεν ξερω για το παρελθόν αλλα σήμερα Ποιότητα χάλια για τις τιμές κ πλαστικούρα του κερατά! Τωρα ήρθαν τα Μπαρ μπεεε κιού σε Αθήνα κ Πειραιά! Μπέργκερ αληθινό της ώρας κ με δεκα ευρω τρως του σκασμού! Τώρα ο Έλληνας εχει παει εξωτερικό κ εχει φαει μπέργκερ απο έξω πέραν των Μακ Ντόναλντς δεν γυρίζει στο γκούντις!Να ζήσετε να τα θυμάστε!

  5. avatar yeet boii

    οτι κρεατικο και να φας αμα πας να δεις πως φτιαχνετε θα σε πιασει κατι αλλα ενταξει κρεας τρωως δεν φυτρωνει πουθενα ουτε ερχεται καποια νεραιδα και κουναει το ραβδακι της

  6. avatar Χρήστος

    "....με κοινά χαρακτηριστικά..εντιμότητα....",. ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!....για ψαχτειτε λίγο για το πώς προχώρησαν αρχικά, πάτησαν σε κάποια πτώματα για να μην πάνε απατοι λόγω ποιότητας......(βλεπε καταγγελίες που θάφτηκαν...)

  7. avatar ΕΛΕΝΗ ΠΥΘΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Ειχε απασχολησει πολυ κοσμο μακαρι να παρουν τα πανω τους θα βοηθησει πολυ κοσμο οσο για ποιοτητα που διαβαζω ολοι κραζουν αλλα ολοι εχουν φαει και πολυ καθαρα εχω δουλεψει σε σουβλατζιδικο εκει να δεις τι γινεται

  8. avatar sourtafertas

    ενταξει μωρε και λιγη σαπιλα να φας τι εγινε θα τη βγαλεις μετα λοιπον πουνε το προβλημα? εγω εχω φαει αρκετη απο δαυτη βουλωσε η λεκανη τρεις φορες βαλε και τον υδραυλικο χρυσα τα χαμπεργκερ

  9. avatar Τακης

    Θα σας πω μια ιστορία :
    Το 1997 εμενα Μιαμι, Φλοριδα.
    Τότε είχα έρθει Ελλάδα για επίσκεψη και πήγα με τον ξάδελφο μου σε αυτό το μέρος. Όντος τότε ο κόσμος είχε λεφτά και να βλέπεις ένα fast food ελληνικό είχε έλεγε.
    Πειραιά είχα πάει...
    Και του είπα , στην Αμερική έπιασα δουλειά και στα MC και στα BK για ένα απλό λόγο ( για να δω τι κάνουν εκεί μέσα )
    Καθησα σε κάθε μέρος ένα μήνα και μετά τους έλεγα Παραιτούμαι.
    Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει το γιατί.
    Η διαφορά το ένα με το άλλο είναι φοβερή μπορώ να σας πω.
    Το ΒΚ είναι στην φωτιά ενώ το άλλο είναι Ηλεκτρικό.
    Το καλύτερο είναι αυτό που κάνω εγώ στο σπίτι σε οποίο μέγεθος είναι αυτό.
    Η ποιότητα του κρέατος , η φρέσκα ντομάτα , μαρούλι κρεμμύδι κτλ.
    Αυτά χάθηκαν από όλους. Είναι απλό και ποιο οικονομικό.
    Πος παίρνει κάποιος ένα φρέσκο φτιαγμένο μπέργκερ και πατάτες ?
    Γιατί αυτά που έχουν εκεί έχουν κάποια ώρα που τα έχουν φτιάξει , έτσι δεν είναι ?
    Απλά διαλέγεις οποίο θες και λες χωρίς ( ΣΟΣ )
    Και για της πατάτες ?
    Λες χωρίς αλάτι ......
    Δοκιμάστε αυτό το κόλπο και θα δείτε , για αυτούς που ακόμα τρώτε έξω.
    Και αυτοί που δουλεύουν μέσα θα δείτε είναι η Μαρα & Σαρα.
    Στα @@ τους τι και πως, αλλά θα στο φτιάξουν όπως σας είπα παραπάνω και θα σε κοιτάξουν με μισώ μάτι.
    Έχει και αλλά , αλλά άστο καλύτερα.

  10. avatar ΣΑΥΡΑ

    ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Α Κ Ρ Ι Β Α

    1. avatar EPMHΣ

      ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΧΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ...

  11. avatar ΣΑΥΡΑ

    GOODYS = ΑΘΛΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ Κ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΕΙΔΗ ΑΚΟΜΑ Κ ΤΩΡΑ.

  12. avatar Ωραίος

    Με τόσο χάλια μπιφτέκι πάντα είχα την απορία πως παραμένει ανοιχτό. Η σαλάτες ήταν οκ.

  13. avatar γιαννης ο υπομονετικος

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ όλα τα σχολια που εχετε κανει εχουν μια μικρη ατελεια.καπου υπαρχει ένα [ρεπορτάζ-ντοκιμαντέρ] που δειχνει ολη την επεξεργασια και κατασκευή κρεατικων και μπιφτεκιών για αυτά τα καταστήματα γρηγορου φαγητού.αν το δειτε να μου πειτε αν θα ξαναφατε μπεργκερ η όπως αλλιως το λενε

  14. avatar κιτρο

    Πολυ μικρα χαμπουργκερ που εγω που ειμαι γυναικα θελω 2-3 να χορτασω.επισης πολυ ακριβα. η σαλατα σεφ ειναι φοβερη παντως

  15. avatar ano kato

    NOMIZo POS EINAI .......PELASGOI.....

  16. avatar Hambos

    Τι μου θύμισε το άρθρο! Εγώ θυμάμαι προτούσα τα Hambos' Grill έναντι των Goody's και μετέπειτα τα Wendy's έναντι των McDonald's. Και τα Applebee's έναντι των T.G.I.Friday's. Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει! 🙂

  17. avatar Πάνος 1260

    Πεθαναν τα goody s μαζί και σαλονικοι... Δε θα γίνεται Αθηναίοι ποτε.... Σουβλάκι με μπουγατσα...

    1. avatar Θανάσης

      Φίλε μου, ΔΕ θέλουμε να γίνουμε Αθηναίοι..

    2. avatar Θαλής

      Κανείς δεν έχει τέτοια "όνειρα" φίλε. Στο κάτω κάτω, το καλαμάκι είναι για να πίνεις το φραπέ σου στην παραλία, όχι για να το παραγγέλνεις στο σουβλατζίδικο.

  18. avatar ΚΩΣΤΑΣ

    Τα GOODYS έχσαν το παιχνιδι για τους εξής λόγους :1)μετά την εξαγορά τους απομακρύνθηκαν από το κοινό και λειτουργούσαν με σωβινισμο και αμερικανιά...καλο΄το μαρκετινγκ αλλα ο Έλλην θέλει ποιότητα και καλές τιμές 2) με την κριση και την οικονομική δυσπραγία έχασαν το πλεονέκτημα 3)ιδρυση νεων μπεργκεράδικων . Η αλήθεια είναι οτι για να χορτάσεις στα γκουντις θες 10 ευρώ τουλάχιστον ενώ σε ένα γυράδικο την βγάζεις και με τάληρο. Επίσης πολλά γυράδικα έχουν ιδιας ποιότητας μπεργκερ με 2 ευρώ.

  19. avatar Χχχχχχ

    Γνωριζέτε ότι τα προϊόντα βαθειάς κατάνυξης πχ μπιφτέκι πρέπει να καταναλωθούν σε 17 έως 20 λεπτά από την Παρασκευή τους ποιος μας ενημέρωσε και θέλουν και κόσμο φιλάκια πολλά πολλά

  20. avatar Κώστας..

    Μάλλον κατάπτυστη η καμπάνια.. και γενικώς η νέα εταιρική ταυτότητα..
    Πουλάνε glamour εικόνα σε μια κοινωνία που "παραπαίει"....
    Κακό timing..
    Με την παλιά εμφάνιση (άσπρα-κόκκινα, απλά πακέτα κτλ) είχαν κοντά την πιτσιρικαρία που στο κάτω-κάτω αυτά είναι το αυθεντικό target-group των φαστφουντάδικων..
    Τώρα εκτός ότι η πιτσιρικαρία ουδέποτε είχε τέτοιο οβολό να δώσει, και να την πληρώνεις να μπει δεν θα μπει.. Τι δουλειά έχει ο μικρός 16ρης "επαναστάτης" σε μαγαζί που "ντρέπεσαι να πατήσεις";!

Παρακαλούμε περιμένετε ...