Ιδιοφυΐα της Silicon Valley σχεδιάζει σαν επιχείρηση startup την αθανασία

Ιδιοφυΐα της Silicon Valley σχεδιάζει σαν επιχείρηση startup την αθανασία

O Ρέι Κούρτσβαϊλ, γνωστός ως «μελλοντολόγος», θέλει να δείξει το δρόμο αποφεύγοντας το θάνατο

Μπορεί να γίνει επιχείρηση startup η αθανασία; Ο κ. Ρέι Κούρτσβαϊλ είναι γνωστός με τον αμφιλεγόμενο τίτλο «μελλοντολόγος» και έχει βάλει σαν κύριο σκοπό στη ζωή του... να μην πεθάνει! Αλλά ο εκκεντρικός επιστήμονας και enterpreneur δεν θέλει να κρατήσει το σχέδιο μόνο για τον εαυτό του και τους φίλους του. Προπαγανδίζει συστηματικά το project του περί αθανασίας και ονειρεύεται ότι κάποτε η προσωπική του επιτυχία στο στόχο θα οδηγήσει σε ένα επαναστατικό startup που θα προσφέρει χρόνια ζωής σε όλο και περισσότερους πελάτες. Αν μη τι άλλο, αν βρει τη μαγική συνταγή θα έχει όντως στην κατοχή του το πιο ελκυστικό προϊόν ever...

Ο 67χρονος Κούρτσβαϊλ όμως έχει ένα βιογραφικό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς: από το 2012 είναι ο διευθυντής του τμήματος μηχανικού σχεδιασμού της Google, είναι ο άνθρωπος πίσω από τις τεχνολογίες εκείνες που άλλαξαν την ιστορία της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας όπως τα smartphones, το cloud computing και τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα. Να σημειωθεί ότι όταν τα έλεγε αυτά δεν είχε ακόμη καθιερωθεί η τεχνολογία του φαξ! Επίσης διαθέτει 19 (!) διδακτορικούς τίτλους.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι μια ιδιοφυΐα. Και όπως κάθε ιδιοφυΐα έχει τις εκκεντρικότητες του. Ο 67χρονος εφευρέτης και brainstormer καταναλώνει καθημερινά περίπου 150 χάπια ενώ κάνει και ενέσεις βιταμινών προκειμένου να μείνει ζωντανός μέχρι το 2045. Γιατί; Θα διαβάσετε αμέσως παρακάτω...

2045: Η χρονιά που θα εκπληρωθεί η προφητεία «The Singularity»

Ο Κούρτσβαϊλ προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρατείνει τη ζωή του για να προλάβει τις εξελίξεις εκείνες που θα κάνουν τον άνθρωπο (και τον ίδιο βέβαια) αθάνατο!
Ο 67χρονος Ρέι είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της «προφητείας» που ακούει στο όνομα «The Singularity», δηλαδή η εποχή που οι άνθρωποι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα μπορούν να γίνουν αθάνατοι.
Και επειδή η θέση του στην Google αποδείχθηκε πολύ απαιτητική, προσέλαβε έναν προσωπικό βοηθό, να διαχειρίζεται τα χάπια που πρέπει να πίνει: ο βοηθός έχει αναλάβει να τα βγάζει από τα μπουκαλάκια τους και να τα μοιράζει σε καθημερινές δόσεις, τις οποίες ο «εγκέφαλος» της Google κουβαλά σε πλαστικές σακούλες. Ενώ κάθε βδομάδα, ο Κούρτσβαϊλ περνά ένα 24ωρο σε κλινική, όπου λαμβάνει ενδοφλέβιες θεραπείες μακροζωίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικογενειακό του ιστορικό δεν τον βοηθά: Ο πατέρας του πέθανε στην ηλικία των 58 ετών από καρδιά, ενώ ο παππούς του έφυγε από τη ζωή σε ηλικία περίπου 40 ετών. Ενώ ο ίδιος Κούρτσβαϊλ διαγνώστηκε με αυξημένη χοληστερόλη και τύπου ΙΙ διαβήτη σε αρχικό στάδιο όταν ήταν μόλις 35 χρόνων.

«Τσεκάρω τον εαυτό μου σε τακτική βάση και λειτουργεί. Όλες μου οι μετρήσεις κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα [...]. Οι αρτηριακές εξετάσεις έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει ίχνος αρτηριοσκλήρωσης, η οποία δημιουργείται από τη σταδιακή συσσώρευση λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Στα τεστ βιολογικής γήρανσης φαίνεται πως είμαι νεότερος από την ηλικία μου. Μέχρι στιγμής, όλα καλά. Αλλά το πρόγραμμα αυτό δεν έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει για πάντα. Αυτό το πρόγραμμα αποκαλείται γέφυρα ένα. Ο στόχος είναι να φτάσω στη γέφυρα δύο: τη βιοτεχνολογική επανάσταση, όπου θα μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον οργανισμό μας ώστε να μην ασθενεί» έλεγε για την τεράστια ποσότητα χαπιών που καταναλώνει, σε συνέντευξή του στα τέλη του 2013 στο καναδικό περιοδικό Maclean’s.

Οι άνθρωποι λένε: «Δε θέλω να ζήσω όπως ένας τυπικός 95χρονος για εκατό χρόνια». Αλλά ο στόχος δεν είναι απλώς να παρατείνεις τη ζωή. Η ιδέα είναι να παραμείνεις υγιής και ζωτικός, και να μην υπάρχει μόνο παράταση, αλλά και επέκταση ζωής», σημειώνει για το δικό του όραμα αθανασίας.

Οι ιδέες που κάποτε δεν πίστευε κανείς τώρα είναι το απόγειο της τεχνολογίας

Τι και αν από πολύ νεαρή ηλικία γνώρισε τον χλευασμό των πολλών για τις ιδέες και τις απόψεις του; Εκείνος δεν εγκατέλειψε.
Τα προφητικά του λόγια άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα!
Το 1990, ο Κούρτσβαϊλ έκανε την πρόβλεψη πως ένας υπολογιστής θα μπορεί να νικήσει τον πρωταθλητή του σκακιού μέχρι το 1998. Το 1997 ο κορυφαίος σκακιστής Γκάρι Γκασπάροφ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον υπολογιστή Deep Blue της IBM!

Οι επικριτές του, του καταλόγιζαν πως οι ιδέες του είναι «καλές αλλά τρελές», «σαν να παίρνεις πολύ καλή τροφή και περιττώματα σκύλου και να τα αναμειγνύεις όλα μαζί, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι καλό και τι όχι», όπως γράφει ο αμερικανικός Τύπος.

Οι εξελίξεις τον δικαιώνουν όμως. «Κοιτάξτε τα κινητά τηλέφωνα. Έπρεπε να ήσουν πλούσιος για να έχεις κινητό πριν από 20 χρόνια. Και είχαν το μέγεθος και το βάρος ενός τούβλου και δεν δούλευαν πολύ καλά. Σήμερα υπάρχουν επτά δισεκατομμύρια κινητά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο smartphones, τα οποία θα είναι έξι ή επτά δισεκατομμύρια σε μερικά χρόνια. Σήμερα μπορείς να αγοράσεις ένα τηλέφωνο Android ή ένα iPhone που είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με εκείνο που κυκλοφορούσε πριν από δύο χρόνια και στη μισή τιμή» λέει ο Κούρτσβαϊλ και κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Το cloud (τρόπος αποθήκευσης και διαμοιρασμού αρχείων σε όλες τις συσκευές ενός χρήστη κι ακόμη παραπάνω) είναι πραγματικότητα...
Τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν...
Οι νανομηχανές που «κάποτε θα φροντίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα» (όπως είχε προβλέψει ο Κούρτσβαϊλ) είναι ήδη διαθέσιμες: πχ κάψουλες με νανοσυστήματα διάγνωσης νοσημάτων...

Προφανώς ικανοποιημένος από τις τεχνολογικές εξελίξεις που έβλεπε να σημειώνονται γύρω του, το 2015 έλεγε σε συνέντευξή του στον Observer: «Οι ιδέες μου δεν είναι ριζοσπαστικές πλέον. Έχω παραμείνει συνεπής. Είναι οι απόψεις του υπόλοιπου κόσμου που αλλάζουν πλέον».

Αν ο Κούρτσβαϊλ συνεχίσει να επιβεβαιώνεται, ίσως τελικά η ανθρώπινη αθανασία να είναι πολύ κοντά... μόλις σε 28 χρόνια!