Γιάννης Κωστόπουλος: Ο «πατριάρχης» του τραπεζικού συστήματος που είχε πάθος με την ιστιοπλοΐα και την τέχνη

Γιάννης Κωστόπουλος: Ο «πατριάρχης» του τραπεζικού συστήματος που είχε πάθος με την ιστιοπλοΐα και την τέχνη

Η ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα που δημιούργησε με την επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως σήμερα

Το όνομα του έχει ταυτιστεί με τον τραπεζικό κλάδο και όχι άδικα αφού για ολόκληρες δεκαετίες τον υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο «πατριάρχη» του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως τον αποκαλούσαν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Τα τελευταία χρόνια ήταν επίτιμος πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank όπου και εργάσθηκε για πάρα πολλά χρόνια.

Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963.

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το πάθος του για την ιστιοπλοΐα και την τέχνη

Η ιστιοπλοΐα ήταν η μεγάλη του αγάπη όπως αναφέρει το mononews.gr.

Το πάθος αυτό τον οδήγησε να δημιουργήσει το 1988, την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ, μια επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως σήμερα.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1994 ακολουθεί η δημιουργία της ιστιοπλοϊκής ομάδας Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της Τράπεζας και όχι μόνο (πάνω από 500 άτομα έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή αυτές με άδεια κυβερνήτη).

Η ομάδα συμμετέχει στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ελλάδα, τερματίζοντας πάντα στις πρώτες θέσεις, και θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.

Εκτός όμως από την ιστιοπλοΐα, ο Γιάννης Κωστόπουλος είχε κι άλλη μια μεγάλη αγάπη. Αγαπούσε πολύ την τέχνη, κάτι που μετέδωσε που μετέδωσε και στην στην μοναχοκόρη του Δάφνη, ζωγράφο, την οποία απέκτησε με τη κόρη του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας «Πεταλούδα» Ελευθέριου Μουζάκη.