Με χρέωση η πλαστική σακούλα στο σούπερ μάρκετ από το 2018

Με χρέωση η πλαστική σακούλα στο σούπερ μάρκετ από το 2018

«Το ειδικό ανταποδοτικό τέλος των 3 λεπτών θα επιστρέφεται 100% στην κοινωνία με εναλλακτικά είδη», σύμφωνα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο

Τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα 3 λεπτών για το 2018 και 7 λεπτών από την 1.1.2019 θεσπίστηκε σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm), ύστερα από την υπογραφή σχετικής ΚΥΑ, προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής.

Εξαιρούνται οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων (οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο).

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, «το ειδικό ανταποδοτικό τέλος το οποίο ο καταναλωτής θα καταβάλλει στα σούπερ μάρκετ ή όπου αγοράζει προϊόντα (εκτός από περίπτερα και λαϊκές), θα επιστρέφεται 100% στην κοινωνία με εναλλακτικά είδη, όπως σακούλες επαναχρησιμοποιήσιμες, ή λιπασματοποιήσιμες, τις οποίες θα μοιράζουμε μέσα από τον οργανισμό ανακύκλωσης και τους Δήμους. Το μέτρο αυτό, αποτρεπτικού χαρακτήρα, θα εφαρμοστεί βαθμιαία, ξεκινώντας από τα 3 λεπτά ανά τεμάχιο».

Παράλληλα, καθιερώνονται υποχρεωτικά:

· η «επώνυμη» σακούλα με αριθμό μητρώου παραγωγού, ημερομηνία και τόπο παραγωγής

· η διακριτή χρέωση των σακουλών πάχους 50-70 μm από τα καταστήματα (χωρίς τέλος)

· η προώθηση από τα σούπερ μάρκετ σακουλών πολλαπλής χρήσης ή βιοαποδομήσιμων με χρέωση ή χωρίς, ή με αντάλλαγμα χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες προς ανακύκλωση

· η αναγραφή του κόστους πώλησης της σακούλας, καθώς και του τέλους στα παραστατικά.

 

1
σχόλιο
  1. avatar newyorker

    TO METRO ISHII SE OLES TIS,DITIKES,ANAPPTIGMENES KE POLITISMENES HORES EDO KE TOULAHISTON MIA DEKAETIA.
    EPITELOUS KE EUTIHOS GIA TO PERIVALON EFTASE KE STI MIKRI,VALKANIKI ELADA.

Παρακαλούμε περιμένετε ...