Επιβράδυνση της ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο στην Ευρωζώνη

Επιβράδυνση της ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο στην Ευρωζώνη

Εξαιτίας των φόβων για εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε περαιτέρω το β΄ τρίμηνο βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα, εξαιτίας των ανησυχιών σύμφωνα με τους οικονομολόγους, για πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, αν και οι οικονομολόγοι επεσήμαναν, ότι η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει την πολιτική προς το παρόν, καθώς οι επιπτώσεις από την ενέργεια είναι προσωρινές. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου και κατά 2,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια βάση.

«Η αβεβαιότητα για το εμπόριο φαίνεται να έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο», δήλωσε οικονομολόγος της ING σε σημείωμα προς τους πελάτες. Η Eurostat ανακοίνωσε επίσης, ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από το 2% τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας.

Σε ξεχωριστή έκθεσή της, η Eurostat ανακοίνωσε ακόμη ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Ιούνιο, αμετάβλητη σε σχέση με το αναθεωρημένο προς τα κάτω ποσοστό του 8,3% του Μαΐου.