Κοσμογονία με πετροδολάρια! Το Ντουμπάι φτιάχνει τον Κόσμο

Κοσμογονία με πετροδολάρια! Το Ντουμπάι φτιάχνει τον Κόσμο

Και οι επενδυτές περιμένουν με το χέρι στην… τσέπη

Ένα σχέδιο που στην αρχαιοελληνική τραγωδία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ύβρις, ωστόσο στο σύγχρονο κόσμο είναι απλά ένα challenge για πολλά, μα πάρα πολλά λεφτά. Πετροδολάρια συγκεκριμένα! Το Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι ξεπαγώνει την κατασκευή του «Κόσμου».

O «Κόσμος» ένα σύμπλεγμα από περίπου 300 τεχνητά νησιά που θα φτιαχτούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε σχηματίζουν τον παγκόσμιο χάρτη.

Το μεγαλεπίβολο σχέδιο κοσμογονίας είχε μπει στα συρτάρια για περίπου 10 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όμως πλέον η κατασκευάστρια εταιρεία έβγαλε το σχέδιο από τα συρτάρια και ξεκίνησε πάλι να προωθεί την κατασκευή.

Σύμφωνα με την Guardian, το 2003 είχαν μεταφερθεί 320 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άμμου και 25 εκατομμύρια τόνοι βράχων είχαν τοποθετηθεί για την κατασκευή των νησιών. Οι εργάτες έβαλαν την τελευταία πέτρα τον Ιανουάριο του 2008. Στη συνέχεια η κρίση που χτύπησε το Ντουμπάι έβαλε τα σχέδια στο συρτάρι, απογοητεύοντας επενδυτές και αγοραστές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αν και ακατοίκητα κάποια από τα νησιά είχαν ήδη πουληθεί.

Σε πρώτη φάση αναβιώνουν τα σχέδια για την ολοκλήρωση και την αξιοποίηση των νησιών της Ευρώπης. Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο κτηματομεσίτης Τζόζεφ Κλίντιστ, μιλώντας για την «Καρδιά της Ευρώπης», το σχέδιο του είναι να δημιουργήσει τεχνητή χιονόπτωση στα έξι αυτά τεχνητά νησιά όλον τον χρόνο. Καθένα από αυτά θα είναι εμπνευσμένο από μερικές από τις πιο γοητευτικές τοποθεσίες, όπως είναι τα ελβετικά σαλέ στις Άλπεις, τα αυστριακά κάστρα και κάποια ρωσικά παλάτια. Η φιλοδοξία του είναι να είναι έτοιμα και κατοικήσιμα μέχρι τη Διεθνή Έκθεση του Ντουμπάι το 2020.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ηθοποιός Λίντσεϊ Λόχαν που ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός εκ των νησιών του κόσμου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...