Ανδρική υπόθεση και φέτος τα βραβεία Grammy

Ανδρική υπόθεση και φέτος τα βραβεία Grammy

Τα επτά από τα οκτώ βασικά βραβεία απονεμήθηκαν σε εκπροσώπους του ισχυρού φύλου

Η κουβέντα για την τελετή απονομής των φετινών βραβείων Grammy την περασμένη Κυριακή επικεντρώθηκε στην Κίσα, την Τζανέλ Μονά και άλλες γυναίκες, που ύψωσαν τη φωνή τους υποστηρίζοντάς τα κινήματα #MeToo και Time's Up, όμως η λίστα των νικητών της βραδιάς δείχνει ότι και η φετινή τελετή ήταν μία κατ' εξοχήν ανδρική υπόθεση.

Από τα οκτώ βραβεία που απονεμήθηκαν, μόνον ένα -αυτό του Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη- δόθηκε σε γυναίκα, την Αλέσια Κάρα. Και η πλήρης λίστα των 84 κατηγοριών -από σόλο καλλιτέχνες έως στιχουργοί- δεν τα πήγε και πολύ καλύτερα ως προς το ποσοστό αντρών-γυναικών.

Ακόμη κι αν έχουμε συνείδηση του έμφυτου συντηρητισμού των Grammy -ο οποίος αγγίζει τα όρια του παραλόγου, όπως εύστοχα σημειώνει το περιοδικό Rolling Stone- η αναντιστοιχία της ενδυνάμωσης της γυναίκας και η πραγματικότητα της κυριαρχίας των αρσενικών ήταν για τους θεατές μια εμπειρία, το λιγότερο ενοχλητική. Από τη μια η Μονά στην ομιλία της για την παρουσίαση της Κίσα τόνισε, ότι «όπως έχουμε τη δύναμη να διαμορφώνουμε την κουλτούρα, έχουμε και τη δύναμη να ακυρώσουμε την κουλτούρα που δεν μας προσφέρει καλές υπηρεσίες».

Από την άλλη, κάποια ερωτήματα που εύλογα θέτει το Rolling Stone, όπως γιατί η Λορντ της οποίας το «Melodrama» είχε τα φόντα να είναι το «Άλμπουμ της Χρονιάς», αναγκάστηκε να ακυρώσει την παρουσία της στα Grammy, για να μην υποχρεωθεί να συμμετάσχει σε ένα ποτ πουρί προς τιμήν του Τομ Πέτι, ενώ η παλιά αρσενική φρουρά, ο Στινγκ και οι U2 που δεν ήταν υποψήφιοι για φέτος, είχαν πολλές ευκαιρίες να φιγουράρουν στην κάμερα.

Γιατί η Τζούλια Μάικελς, υποψήφια για «Τραγούδι της Χρονιάς» και «Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης» υποβαθμίστηκε στη χορωδία της Κίσα; Πώς και το «Shape of You» του Εντ Σίραν νίκησε το «Praying» και όλα τα υπόλοιπα -τα οποία ήταν δημιουργίες γυναικών- στην κατηγορία Καλύτερο Ποπ Σόλο; Τέλος, γιατί -όπως τουίταρε η Μονά το Σάββατο- τα τελευταία 5 χρόνια μόνον το 9,3% των υποψηφίων για Grammy ήταν γυναίκες;

Παρακαλούμε περιμένετε ...