Τζορτζ Κλούνεϊ: Έκκληση για βοήθεια από ΗΠΑ και ΕΕ για το Νότιο Σουδάν

Τζορτζ Κλούνεϊ: Έκκληση για βοήθεια από ΗΠΑ και ΕΕ για το Νότιο Σουδάν

Ο διάσημος ηθοποιός θέλει να νικήσει τη διαφθορά της χώρας

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε μία ομιλία του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να νικηθεί η διαφθορά στο Νότιο Σουδάν.

Ο Αμερικανός ηθοποιός κατήγγειλε τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ πολυεθνικών, μεγιστάνων, ξένων κυβερνήσεων και αξιωματούχων της χώρας.

Παρουσιάζοντας την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο Λονδίνο έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης The Sentry, της οποίας είναι συνιδρυτής, ο Κλούνεϊ κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτούς που ευθύνονται για τη διαφθορά και στα δίκτυά τους στη χώρα αυτή.

«Πιστεύω ότι (οι ΗΠΑ και η ΕΕ) θα έπρεπε να κάνουν πολύ περισσότερα. Δεν ξέρω αν μπορούν να σταματήσουν (τη διαφθορά), αλλά μπορούν σίγουρα να την δυσχεράνουν», δήλωσε ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο, στην οποία παρευρέθηκε και η σύζυγός του Αμάλ, η οποία είναι δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην έκθεση αυτή των 64 σελίδων με τίτλο «Η κατάληψη του Νοτίου Σουδάν», η αμερικανική ΜΚΟ κατηγορεί έναν αριθμό επιχειρηματιών, και πολυεθνικών ότι είναι «πολεμοκάπηλοι» συνεργοί Νοτιοσουδανών πολιτικών και στρατιωτικών και «ρημάζουν το νεώτερο έθνος στον κόσμο».

«Μεταξύ αυτών που επωφελούνται, βρίσκονται πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας και της Μαλαισίας, Βρετανοί μεγιστάνες και Αμερικανοί επιχειρηματίες και χωρίς την υποστήριξή τους οι ωμότητες δεν θα συνέβαιναν ποτέ σε τέτοια κλίμακα», υπογράμμισε ο Κλούνεϊ. Ο διάσημος ηθοποιός έχει στρατευτεί εδώ και καιρό στον αγώνα κατά των εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν.

Τι συνέβη στο Νότιο Σουδάν και γιατί καλεί σε βοήθεια ο Τζορτζ Κλούνεϊ

Το νεώτερο κράτος στον κόσμο, το Νότιο Σουδάν, βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο τον Δεκέμβριο του 2013, δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία του, όταν ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ ότι υποκινεί πραξικόπημα.

Η σύγκρουση, η οποία αμαυρώθηκε από ωμότητες και τη χρήση του βιασμού ως πολεμικού όπλου, προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 380.000 ανθρώπων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, και ανάγκασε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Νοτιοσουδανούς, ήτοι το ένα τρίτο του πληθυσμού, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η έρευνα της μκο The Sentry προσάπτει κυρίως στην Dar Petroleum Corp, τη μεγαλύτερη διεθνή πετρελαϊκή κοινοπραξία στο Νότιο Σουδάν, την οποία διευθύνει μια εταιρεία του κινεζικού κράτους, ότι προσφέρει «άμεση υποστήριξη σε φονικές πολιτοφυλακές».

Ούτε η κοινοπραξία ούτε η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν, με τις οποίες ζήτησε να επικοινωνήσει το AFP, θέλησαν να σχολιάσουν την είδηση αυτή, λέγοντας ότι δεν έχουν διαβάσει την έκθεση.

«Σχεδόν σε κάθε επιβεβαιωμένη ή φερόμενη περίπτωση διαφθοράς, που εξετάστηκε από την The Sentry, προκύπτουν δεσμοί με μια διεθνή επιχείρηση, μια πολυεθνική τράπεζα, μια ξένη κυβέρνηση ή έναν σημαντικό κτηματομεσίτη στο εξωτερικό», αποκαλύπτει η έκθεση.

Ο Τζόρτζ Κλούνεϊ ίδρυσε το 2015 τη ΜΚΟ αυτή - η οποία απαρτίζεται από ειδικούς στα χρηματοοικονομικά, δικηγόρους, πρώην αστυνομικούς και ερευνητές δημοσιογράφους - μαζί με τον Τζον Πρέντεργκαστ, ο οποίος μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ ως διευθυντής του τμήματος Αφρικής πριν γίνει ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...