Το τρικ του Τιμ Κουκ για να κρατά τους υπαλλήλους του στην τσίτα

Το τρικ του Τιμ Κουκ για να κρατά τους υπαλλήλους του στην τσίτα

Όταν όμως έχει να διαχειριστεί κάποιο πρόβλημα, τότε μετατρέπεται σε καλοκουρδισμένη μηχανή του μάνατζμεντ

Όταν εκτελεί τα διοικητικά του καθήκοντα, ο γενικός διευθυντής της Apple είναι τόσο ήπιος και χαλαρός όσο υποδεικνύει η δημόσια εικόνα του.

Όταν όμως έχει να διαχειριστεί κάποιο πρόβλημα, τότε μετατρέπεται σε καλοκουρδισμένη μηχανή του μάνατζμεντ! Ο Κουκ είναι γνωστός στη βιομηχανία της τεχνολογίας για τη συνήθειά του να βομβαρδίζει με ερωτήσεις τους υπαλλήλους του για να σιγουρευτεί πως ξέρουν καλά τι λένε.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο Leander Kahney στο νέο του βιβλίο «Tim Cook: The Genius Who Took Apple to the Next Level», πώς ήδη από την εποχή που ήταν εκτελεστικός διευθυντής της Apple (πριν γίνει γενικός το 2011) «εξόντωνε τους ανθρώπους μέσω μιας ασταμάτητης ομοβροντίας ερωτήσεων».

«Είναι ένας πολύ ήρεμος ηγέτης», είπε ο Greg Joswiak, αντιπρόεδρος τμήματος της Apple, στον Kahney, «δεν φωνάζει, δεν δημιουργεί εντάσεις... Είναι πολύ χαλαρός, σταθερός, αλλά θα σε σκίσει στις ερωτήσεις. Καλύτερα να ξέρεις τη δουλειά σου».

Η τεχνική αποδίδει και μάλιστα πολύ, μας λέει ο Kahney, καθώς κρατά τους υπαλλήλους στην τσίτα, καθώς αυτές οι «ανακρίσεις» μπορούν να λάβουν χώρα οποιαδήποτε στιγμή. Ο Steve Doil, που δούλευε στην ομάδα του Κουκ στην Apple το 1998, περιέγραψε μάλιστα στον συγγραφέα ακριβώς τη μέθοδο του αφεντικού: «Θα σε ρωτήσει 10 ερωτήσεις. Αν τις απαντήσεις σωστά, θα σε ρωτήσει άλλες 10. Αν το κάνεις αυτό για κάνα χρόνο, θα αρχίσει να σε ρωτά 9 ερωτήσεις. Αν κάνεις ένα λάθος, θα σε ρωτάει 20 και μετά 30»!

«Πολλαπλασιαστή» αποκαλεί χαρακτηριστικά το περιοδικό του Χάρβαρντ αυτόν τον τύπο του ηγέτη, που μπορεί δηλαδή να πολλαπλασιάζει τη γνώση και τη νοημοσύνη των υφισταμένων του...

Παρακαλούμε περιμένετε ...