Το ξέσπασμα της «Σέρσεϊ» του Game of thrones για τις συνθήκες στη Μόρια

Το ξέσπασμα της «Σέρσεϊ» του Game of thrones για τις συνθήκες στη Μόρια

Συγκλονίζουν οι δηλώσεις της Αγγλίδας ηθοποιού Λίνα Χίντι

Η «Σερσεϊ» του Game of thrones ή αλλιώς Λίνα Χίντι βρέθηκε στο «κέντρο υποδοχής προσφύγων» στη Μόρια και οι δηλώσεις της πραγματικά συγκλονίζουν.

«Ράγισε η καρδιά μου από τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια», δηλώνει και εξηγεί πως ασχολείται με το προσφυγικό κυρίως ως μητέρα, που δεν μπορεί να δεχτεί πως «υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σε τόσο άθλιες συνθήκες».

Η ηθοποιός είχε βρεθεί στην χώρα μας και το 2016 στον  καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Τότε όπως είπε δεν της είχε επιτραπεί η είσοδος στη Μόρια και δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο χειρότερες είναι οι συνθήκες εκεί.

«Δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Η περιοχή μυρίζει άσχημα κι αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο στρατόπεδο υπάρχουν παντού ακαθαρσίες. Η ουρά για το συσσίτιο, ωστόσο, είναι το πιο απάνθρωπο και σοκαριστικό πράγμα που είδα. Οδηγεί στην απόλυτη ταπείνωση τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους. Οι πρόσφυγες περιμένουν όρθιοι στην ουρά για το πρωινό τους έως και τέσσερις ώρες και αμέσως μετά επιστρέφουν στην ίδια ουρά για το μεσημεριανό! Οι συνθήκες είναι τόσο φρικτές και οι εκρήξεις βίας τόσο συχνές, που αρκετοί προτιμούν να μην μπουν σε αυτή την διαδικασία. Προτιμούν να πεινάσουν».

Με αφορμή μάλιστα και την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, η πασίγνωστη ηθοποιός είπε «Οι γυναίκες στη Μόρια βρίσκοναι καθημερινά αντιμέτωπες με βία, σεξουαλικές επιθέσεις και εκφοβισμό. Φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες τα βράδια γιατί δεν υπάρχει φωτισμός. Οι γυναίκες, σωματικά ασθενέστερες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοια περιστατικά γι' αυτό η βία είναι πλέον η καθημερινότητά τους. Τι τραγική πραγματικότητα! Γυναίκες και μητέρες να έχουν αντιμετωπίσει την φρίκη του πολέμου και να στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν να εγκλωβίζονται στην φρίκη της Μόριας».

«Είμαι στη Λέσβο, στο δεύτερο ταξίδι μου και μόλις βγήκα από το στρατόπεδο της Μόρια», λέει η ίδια στο βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Thankyou for listening ? @theirc @irceurope

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lena Headey (@iamlenaheadey) στις

Παρακαλούμε περιμένετε ...