Ταχύτητα, ευφυΐα και φαντασία στον κύβο… του Ρούμπικ

Ταχύτητα, ευφυΐα και φαντασία στον κύβο… του Ρούμπικ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για δυνατούς λύτες

Από τις 13 μέχρι τις 16 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Docks de Paris, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κύβου του Ρούμπικ!

1.100 από τους πλέον δυνατούς λύτες της διάσημης σπαζοκεφαλιάς θα διαγωνιστούν με τα δυο χέρια, με το ένα χέρι, με κλειστά μάτια, ακόμη και με τα πόδια, προσπαθώντας να λύσουν το γνωστό τρισδιάστατο παζλ στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

Μετά τη Μπανγκόκ το 2011, το Λας Βέγκας το 2013 και το Σάο Πάολο το 2015 είναι η πρώτη φορά που η γαλλική πρωτεύουσα επιλέγεται για να φιλοξενήσει τον διεθνή διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός για το κοινό, ωστόσο μονάχα οι παίκτες υψηλού επιπέδου έχουν το δικαίωμα συμμετοχής.

Από το 1977 έχουν πουληθεί παγκοσμίως 450 εκατομμύρια κύβοι του Ρούμπικ. Το 3Δ παζλ εφευρέθηκε στη Βουδαπέστη από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ. Με την εφεύρεσή του ήθελε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φοιτητών του για τη γεωμετρία.

Ο κύβος του Ρούμπικ αποτελείται από 27 κομμάτια. Υπάρχουν 43.252.003.274.489.856.000 (πεντάκις εκατομμύρια) συνδυασμοί.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Παρισιού περιλαμβάνει 18 δοκιμασίες, για ένα διάστημα 4 ημερών. Κορυφαία των δοκιμασιών η λύση της κλασικής εκδοχής του κύβου 3x3x3 με τα δύο χέρια.

Η λύση του παζλ με μονάχα ένα χέρι, με τα πόδια ή και με τα μάτια δεμένα συγκαταλέγεται στο πρόγραμμα.

Μεταξύ των αστέρων του κύβου που θα βρεθούν στο Παρίσι, ο Αυστραλός Φέλικς Ζέμντεγκς, 21 ετών, ο οποίος έχει καταγράψει 8 παγκόσμια ρεκόρ, ανάμεσά τους εκείνο της λύσης ενός κύβου 3x3x3 σε 4 δευτερόλεπτα και 73 δεύτερα του δευτερολέπτου.

Μεγάλοι του αντίπαλοι, ο Ολλανδός Ματς Βαλκ και ο Αμερικανός Μαξ Παρκ, ηλικίας μόλις 15 ετών.