Κύπελλο Ελλάδας: Με γίγαντα τον Σαράνοφ η Λαμία ξέρανε τον Άρη και πέρασε στους «4»

Κύπελλο Ελλάδας: Με γίγαντα τον Σαράνοφ η Λαμία ξέρανε τον Άρη και πέρασε στους «4»

Επικράτησε με 1-0 στην παράταση με γκολ του Τζανετόπουλου, ενώ ο τερματοφύλακάς της απέκρουσε 2 πέναλτι

Σπουδία πρόκριση πήρε η Λαμία στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού απέκλεισε τον Άρη, τον οποίο κέρδισε με 1-0 στην παράταση με χρυσό σκόρερ τον Τζανετόπουλο στο 118'. Η ομάδα της Φθιώτιδας είχε γίγαντα κάτω από τα γκολπόστ τον τερματοφύλακας Σαράνοφ, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι.

Η Λαμία ζει το όνειρό της καθώς προκρίθηκε στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδας και ο Άρης βιώνει την απόλυτη αποτυχία. Ένα γκολ του Τζανετόπουλου δύο λεπτά πριν το τέλος της παράτασης, έδωσε στην ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου την πρόκριση και τιμώρησε τον Άρη ο οποίος έχασε ένα τσουβάλι ευκαιρίες και δύο πέναλτι με τελευταίο αυτό του Μπρούνο Γκάμα στην τελευταία φάση της παράτασης σ’ ένα απίστευτο φινάλε αγώνα.

Το ματς

Οι δύο προπονητές δεν είχαν να πολλά να κρύψουν και τουλάχιστον ο Μιχάλης Γρηγορίου προχώρησε μόλις σε μία αλλαγή στην 11αδα της ομάδας του σε σχέση με αυτή που χρησιμοποίησε στον (προ τριών ημερών) αγώνα Πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων. Ο Άκης Μάντζιος μέτρησε επιστροφές με τους Καμαρά, Μαντσίνι και στη δύσκολη επιλογή μεταξύ Ματέο Γκαρσία και Μπρούνο Γκάμα για το ένα άκρο της επίθεσης, επέλεξε τον δεύτερο. Η επιστροφή του Μπαντού Ντιαγέ στον άξονα ήταν αναμενόμενη λόγω και της απουσίας του Τζέιμς Τζέγκο.

Ούτε πέναλτι ο Καμαρά!

Η εικόνα του αγώνα από τα πρώτα λεπτά μάλλον ήταν η… προβλεπόμενη καθώς οι δύο ομάδες (κυρίως) πρόσεχαν τα νώτα τους, με ελάχιστη δημιουργία στην επίθεση, αρκετές ημιτελείς προσπάθειες και πολλά λάθη. Ο Αρης ήταν ελαφρώς πιο δραστήριος αλλά με τη μεσοεπιθετική γραμμή να επιδίδεται σε λάθη, η κατοχή μπάλας δεν του φάνηκε χρήσιμη καθώς σ’ ένα ακόμη παιχνίδι ήταν αργός, ακίνδυνος και προβλέψιμος. Όπως συμβαίνει από την αρχή της σεζόν, πάλευε με την αδυναμία εκτέλεσης κι αυτή της δημιουργίας που προστέθηκε τελευταία, αυτή η μάχη έγινε ακόμη πιο σκληρή από το 16ο λεπτό και μετά. Το άτσαλο μαρκάρισμα του Μπεχαράνο στον Μπερτόγλιο οδήγησε τον διαιτητή Καραντώνη στην υπόδειξη πέναλτι, αλλά ο Αμπουπακάρ Καμαρά δεν έβαλε ούτε αυτό (!) καθώς σε αγωνιστικό χώρο όπου η μπάλα έκανε γκολ, ο Μαυριτανός εκτέλεσε συρτό πέναλτι και είδε την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Η Λαμία αναθάρρησε , αυτό την οδήγησε στη δική της (μοναδική) ουσιαστική φάση στο πρώτο ημίχρονο μ’ ένα σουτ από πλάγια θέση του Ταϊρόν (όπου ο Σιαμπάνης είχε έγκαιρη αντίδραση,) αλλά σ’ εκείνη τη φάση τραυματίστηκε ο επιθετικός των γηπεδούχων για να αντικατασταθεί από τον Νούνιεθ λίγο αργότερα.

Κουράστηκε και το… γήπεδο

Μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου δεν καταγράφηκε καμία φάση. Το πολύ καλό παιχνίδι των δύο ακραίων μπακ (Σαραμαντάς, Προβυδάκης) της Λαμίας ουσιαστικά σταμάτησε κάθε δραστηριότητα των ακραίων χαφ του Άρη, από τον άξονα τόσο ο Ματέο Γκαρσία ήταν σα να μην έπαιζε κι έτσι τα λεπτά κύλησαν μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Η Λαμία που στόχευσε στην κόντρα επίθεση, δεν βρήκε καμία προϋπόθεση καθώς Φαμπιάνο και Μπράμπετς έκανε καλή δουλειά, παρότι προωθούνταν κάτω από τη γραμμή του κέντρου.

Ο Σαράνοφ κράτησε τη Λαμία

Οι δύο προπονητές δεν προχώρησαν σε αλλαγές στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή τους στην αμυντική συνέπεια των ομάδων τους. Ο Άρης έφτασε κοντά στο… σωτήριο γκολ στο 48’ αλλά ο Σαράνοφ μπλόκαρε την μπάλα σε κεφαλιά του Μπαντού Ντιαγέ από το ύψος της μικρής περιοχής. Η Λαμία απάντησε με μια σπουδαία στιγμή με τον Σαραμαντά στο 55’ (μετά από λάθος του Ματέο Γκαρσία) όπου η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Άρη.

Στο 65’, μετά από γύρισμα του Ντάνιελ Μαντσίνι και κόντρα του Τζανδάρη, ο Άρης διαμαρτυρήθηκε ότι η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή της εστίας. Ο επόπτης δεν υπέδειξε κάτι θεωρώντας ότι η μπάλα δεν πέρασε ολόκληρη κι έτσι συνεχίστηκε το παιχνίδι.

Ντρίμπλα αντί για εκτέλεση

Με την είσοδο του Χουάν Ιτούρμπε στο παιχνίδι, ο Άρης έγινε πιο επιθετικός και από τα δικά του πόδια άρχισε η φάση του 71ου λεπτού όπου ο Ματέο Γκαρσία αντί να εκτελέσει από το ύψος του πέναλτι, προσπάθησε να ντριμπλάρει καταστρέφοντας μια ακόμη επίθεση της ομάδας του. Στο 78’ ο Μπρούνο Γκάμα έχασε μοναδική ευκαιρία για τον Άρη καθώς μετά από γύρισμα του Μαντσίνι, κινούμενος στην πλάτη της άμυνας, έστειλε την μπάλα άουτ. Μέχρι τα τέλος της κανονικής διάρκειας δεν άλλαξε κάτι. Η Λαμία δεν βρήκε φάσεις στο transition παιχνίδι, ο Άρης δεν κατάφερε να διασπάσει την άμυνά της κι έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Γκάμα πέταξε την ευκαιρία

Ο Άρης είχε περισσότερες δυνάμεις από τη Λαμία στο πρώτο τέταρτο της παράτασης, αλλά δεν αξιοποίησε τις στημένες μπάλες ενώ στο 102’ σε μία από τις ελάχιστες φορές που ο Άρης βρήκε ανοργάνωτη την άμυνα της Λαμίας, ο Μπρούνο Γκάμα είχε κακή εκτέλεση από πλάγια θέση, για να ακολουθήσει η απόκρουση του Σαράνοφ σε εκτέλεση φάουλ από τον Ματίγια. Το πρώτο τέταρτο της παράτασης πέρασε ανεκμετάλλευτο για τους «κίτρινους» και στις αρχές του δεύτερου, ο Ακης Μάντζιος έριξε στο παιχνίδι και δεύτερο επιθετικό (Μάνος) ψάχνοντας απελπισμένα το γκολ της πρόκρισης.

Στο 112’ ο Άρης βρήκε και πάλι ανοργάνωτη την άμυνα της Λαμίας, αλλά ο Χουάν Ιτούρμπε με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε την μπάλα ψηλά πάνω από την εστία του Σαράνοφ. Το δεύτερο 15πτο της παράτασης εξελίχθηκε σε μονόλογο του Άρη με διαδοχικά σουτ πάνω σε σώματα και τους «κίτρινους» να προσπαθούν να αποφύγουν τη διαδικασία των πέναλτι, σε αντίθεση με τη Λαμία η οποία δεν είχε δυνάμεις.

Ο Τζανετόπουλος της έδωσε την πρόκριση και ο Γκάμα έχασε πέναλτι στην εκπνοή

Στο 118’ η Λαμία βρήκε αυτό που ο Άρης έψαξε απελπισμένα. Από εκτέλεση κόρνερ και με μόλις τρεις παίκτες στην περιοχή (!) ο Τζανετόπουλος ανενόχλητος έστειλε την μπάλα με το κεφάλι στα δίχτυα της εστίας του Σιαμπάνη κι έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Στις καθυστερήσεις, ο Σαράνοφ έκανε τρομερή απόκρουση σε σουτ του Ιτούρμπε για να ακολουθήσει ένα απίστευτο φινάλε. Ο Άρης εκτέλεσε το κόρνερ και ο Τζανδάρης φόρεσε τον μανδύα του μοιραίου καθώς ανέτρεψε τον Μπρούνο Γκάμα. Ο Πορτογάλος ανέβαλε την εκτέλεση αλλά ο Σαράνοφ απόκρουσε το πέναλτι κι έστειλε την ομάδα του στα ημιτελικά καθώς ο Κριστιάν Γκάνεα αστόχησε από πλεονεκτική θέση.

ΛΑΜΙΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Σαράνοφ, Ποροβυδάκης, Τζανετόπουλος, Αντέτζο, Σαραμαντάς (84’ Ορτέγκα), Μπεχαράνο, Τζανδάρης, Ταϊρόν (30’ Νούνιες), Καραμάνος (78’ Αραμπούλι), Ρόμανιτς (105’ Τσούκαλος), Μπανγκουρά

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Σιαμπάνης, Σούντγκρεν, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Γκάνεα, Λούκας Σάσα, Ντιαγέ (90+ Ματίγια), Μπερτόγλιο (66’ Ιτούρμπε), Μαντσίνι (108’ Μάνος), Ματέο Γκαρσία (76’ Μπρούνο Γκάμα), Καμαρά

Πηγή: Gazzetta