Θωμαΐδης: Φτάσαμε τα 3.000 κρούσματα νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε – Τα 3 όπλα που έχουμε

Θωμαΐδης: Φτάσαμε τα 3.000 κρούσματα νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε – Τα 3 όπλα που έχουμε

Τι είπε για το σενάριο Σύψα περί 20.000 κρουσμάτων τον Αύγουστο

Στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης (14/07) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, κάνοντας λόγο για μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια, η οποία επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις στα λύματα, όπως είπε.

«Η μεγάλη διασπορά του ιού, ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη», είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης.

Όπως τόνισε, στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε σημειώνοντας αύξηση κατά 105%. «Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν αντίστοιχη θα είναι και η αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας υπογράμμισε πως οι μετρήσεις αυτές δεν οδηγούν αναλογικά σε διπλασιασμό και πως οι αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται.

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ό,τι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε αναφερόμενος στα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη (13/07) ο ΕΟΔΥ και θύμισε πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

Αναφερόμενος στο εφιαλτικό σενάριο που διατύπωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας για 15.000 με 20.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο, ο κ. Θωμαΐδης σχολίασε ότι φυσικά και μπορεί να γίνει πραγματικότητα εάν δεν εμβολιαστούν οι νέοι άνθρωποι.

Τέλος, επανέλαβε ότι τα τρία όπλα που έχουμε στα χέρια μας είναι η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, η αυξημένη ιχνηλάτηση και ο περιορισμός των κρουσμάτων και τα περιοριστικά μέτρα.