Η Τουρκία αμφισβητεί την δικαιοδοσία της Ελλάδας: Δεν έχετε δικαίωμα για NAVTEX δίπλα σε Ρόδο και Καστελόριζο

Η Τουρκία αμφισβητεί την δικαιοδοσία της Ελλάδας: Δεν έχετε δικαίωμα για NAVTEX δίπλα σε Ρόδο και Καστελόριζο

Το νέο μήνυμα που στέλνει

«Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέδωσε NAVTEX με τον αριθμό HA25-553/2019, η οποία πέφτει μέσα σε περιοχή τουρκικής υπηρεσίας NAVTEX. Ο σταθμός της Αττάλειας έχει την εξουσιοδότηση να εκπέμπει μηνύματα NAVTEX στην περιοχή. Ο σταθμός Ηράκλειο δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει μηνύματα NAVTEX μέσα σε περιοχή τουρκικής υπηρεσίας NAVTEX».

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Με αυτό το μήνυμα η Τουρκία μέσω του σταθμού της Αττάλειας αμφισβητεί την δικαιοδοσία της Ελλάδας να εκδίδει NAVTEX στα διεθνή ύδατα λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα εθνικά χωρικά ύδατα σε Ρόδο και Καστελόριζο και σε κάθε περίπτωση μέσα στο FIR Αθηνών όπου μόνο η Ελλάδα είναι αρμόδια όπως και για τις ΝΟΤΑΜ.

Η Τουρκία με το μήνυμα αυτό και με μια άλλη NAVTEX που ακολούθησε χθες με αριθμό 1180/19 έρχεται να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία και συγκεκριμένα την ελληνική NAVTEX που εξέδωσε η Αθήνα μέσω του σταθμού Ηρακλείου στις 16 Οκτωβρίου και με την οποία δέσμευε την ίδια περιοχή για ναυτική άσκηση στις 24 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να μειώσει την ελληνική δικαιοδοσία της έκδοσης NAVTEX, ειδικά σε αυτή την περιοχή την οποία έχει στοχοποιήσει πολλάκις με παράνομες NAVTEX και ΝΟΤΑΜ.

Να θυμίσουμε πως χθες η Τουρκική πολεμική αεροπορία πιάστηκε στον ύπνο με τρία ελληνικά μαχητικά να πετούν πάνω από την Κύπρο και να επιστρέφουν στην βάση τους στην Κρήτη χωρίς η Άγκυρα να προλάβει να κάνει και πολλά. Πράγμα που την εκνεύρισε με αποτέλεσμα στην συνέχεια να στείλει μαχητικά της πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά αλλά και να σημειωθούν και 4 αερομαχίες