Η Τουρκία ετοιμάζει παράνομη άσκηση ανατολικά της Ρόδου με σύμμαχο «μυστήριο»

Η Τουρκία ετοιμάζει παράνομη άσκηση ανατολικά της Ρόδου με σύμμαχο «μυστήριο»

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις με μπαράζ παράτυπων NAVTEX

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και αυτή την φορά έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσει σε άσκηση σε περιοχή που δεσμεύει παράνομα ανατολικά της Ρόδου με την συμμετοχή και μιας σύμμαχης χώρας…

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Παίρνοντας όμως τα πράγματα με χρονική σειρά, η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας και με την παράνομη NAVTEX 1420/18 έχει εξαγγείλει για τις 30 Δεκεμβρίου άσκηση με την χρήση όπλων νότια του Καστελόριζου.

Συνεχίζοντας όμως το μπαράζ των προκλήσεων με δύο ακόμα παράνομες NAVTEX, τις 1427/18 και 1428/18 δεσμεύει για τις 3 Ιανουαρίου δύο περιοχές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα η 1427/18 είναι και η πιο προκλητική καθώς φέρνει ή εξαγγέλλει πως θα φέρει σε άσκηση σε περιοχή που έχει δεσμευτεί παράτυπα σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας μια σύμμαχο χώρα για να πραγματοποιήσει ναυτική άσκηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι αυτή η σύμμαχος χώρα καθώς ούτε ελληνικές στρατιωτικές πηγές είχαν αυτή την πληροφορία, ούτε στρατιωτική πηγή συμμαχικής χώρας στην οποία έθεσε το σχετικό ερώτημα το news.gr  ήταν σε θέση να μας πει.

Στην περιοχή ωστόσο υπάρχουν αλλά και περνούν πλοία πολλών χωρών με τις οποίες η Τουρκία είναι σύμμαχος και μεταξύ αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να απαριθμήσει πολλά από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, τη Γαλλία κ.α.

Η άσκηση αυτή προβληματίζει ποικιλοτρόπως καθώς καταρχήν η σύμμαχος χώρα αν τελικά συμμετάσχει, θα το κάνει σε μια περιοχή που θα έχει δεσμευτεί από την Τουρκία χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία για να το κάνει, αμφισβητώντας έτσι την ελληνική και κατά δεύτερον αν πρόκειται για τις ΗΠΑ θα αποτελεί ένα ακόμα «λιθαράκι» στο «ξεπάγωμα» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που μετά την αποχώρηση των αμερικανικών μονάδων από την Συρία προς όφελος της Άγκυρας, δείχνουν σημάδια καλυτέρευσης.

Γεγονός είναι πως πριν 10 ημέρες η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως προχώρησε σε ναυτική άσκηση με τις ΗΠΑ στην νοτιοδυτικά της Κύπρου

Η τρίτη παράνομη NAVTEX είναι η 1428/18 και δεσμεύει ένα τρίγωνο μεταξύ Λέσβου και Άη Στράτη για τις 3 Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει η σχετική δικαιοδοσία προς τον σταθμό της Σμύρνης που την εξέδωσε.