Υπέρβαρα ποντίκια δείχνουν το δρόμο για το αδυνάτισμα

Ένα νέο βιολογικό όπλο κατά της παχυσαρκίας μπορεί να ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι μετέφεραν βακτήρια από το έντερο λεπτών ανθρώπων σε πειραματόζωα και με αυτό τον τρόπο πέτυχαν να μειώσουν το βάρος υπέρβαρων ποντικιών. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ίδια μέθοδος μπορεί μελλοντικά να εφαρμοστεί στους ανθρώπους, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα μέθοδο δίαιτας με τη βοήθεια των κατάλληλων μικροοργανισμών, σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή διατροφή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέφρι Γκόρντον της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Μισούρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το "Nature", επισήμαναν ότι το ανθρώπινο σώμα βρίθει από χιλιάδες είδη 'καλών' και 'κακών' μικροβίων, που επηρεάζουν ανάλογα την υγεία και συνεπώς θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες πήραν βακτήρια από δύο ζευγάρια διδύμων γυναικών (η μία αδελφή παχιά και η άλλη λεπτή). Η ανάλυση έδειξε ότι τα βακτήρια των παχουλών αδελφών διέφεραν από εκείνα των αδύνατων.

Όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν βακτήρια από το έντερο των υπέρβαρων ανθρώπων σε ποντίκια που είχαν μεγαλώσει σε πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον και δεν διέθεταν καθόλου δικά τους βακτήρια, τότε τα τελευταία πάχυναν. Όταν, αντίθετα, η μεταμόσχευση έγινε από τις λεπτές αδελφές, τότε τα αποστειρωμένα ποντίκια έμειναν λεπτά και δεν έβαλαν παραπανίσια κιλά.

Τα ιδιαίτερα βακτήρια των λεπτών αδελφών φάνηκαν πιο αποτελεσματικά, όσον αφορά τον μεταβολισμό, στο να διασπούν τις τροφές που κατανάλωναν τα πειραματόζωα και έτσι τα τελευταία έπαιρναν περισσότερη ενέργεια από το έντερό τους, χωρίς όμως να συσσωρεύουν λιπώδη ιστό.

Όπως δήλωσε ο Γκόρντον, "δεν τρώμε μόνοι μας, αλλά παρέα με τρισεκατομμύρια φίλους, γι' αυτό πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας". Επισήμανε όμως ότι μια μελλοντική βακτηριακή θεραπεία της παχυσαρκίας θα πρέπει να συνδυάζεται με την κατάλληλη δίαιτα.

Σε κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος αντιστοιχούν περίπου δέκα βακτήρια που ζουν μέσα και πάνω σε αυτό. Αυτό το τεράστιο «οικοσύστημα» -διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο- ονομάζεται μικροβίωμα και παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία και την ασθένεια.

Οι επιστήμονες δίνουν τελευταία ολοένα μεγαλύτερη έμφαση στη συμβίωση ανθρώπου-μικροβίων και, σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται ασυνήθιστες θεραπευτικές τεχνικές, όπως η μεταμόσχευση κοπράνων από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, ώστε να αλλάξει η σύνθεση της μικροβιακής κοινότητας του τελευταίου.

Όμως, άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια θεραπεία παχύσαρκων ανθρώπων μέσω βακτηρίων από λεπτούς ανθρώπους ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.