Ασπίδα για τα κατάγματα τα ω3 λιπαρά οξέα

Τα υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για κατάγματα ισχίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο The Ohio State University εξέτασαν και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γενικά πλούσια σε μια δυτική διατροφή. Αν και η μελέτη δεν καθορίζει τους μηχανισμούς που συνδέονται τα λιπαρά οξέα με την υγεία των οστών, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην οστική απορρόφηση . "Η φλεγμονή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οστικής απώλειας και καταγμάτων, και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι μειώνουν αυτή τη φλεγμονή", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Ρεμπέκα Τζάκσον.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες παρακολουθούνταν για περίπου 15 χρόνια και μερικές από τις οποίες είχαν κατάγματα στα ισχία. Η ανάλυση έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου στο δείγμα της μελέτης. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που είχαν την υψηλότερη αναλογία των ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου σε σύγκριση με τις γυναίκες με τις χαμηλότερες αναλογίες.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα ω-3 συμπληρώματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των οστών. Ωστόσο η μελέτη αυτή ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες συστάσεις για περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή, μέσω της κατανάλωσης ψαριών, και υποδηλώνει ότι τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα από τις φυτικές πηγές μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά για την πρόληψη των καταγμάτων του ισχίου στις γυναίκες", τόνισαν οι ερευνητές.