Ένας κοινός ιός, αιτία για την νόσο του Crohn

Ένας εντεροϊός φαίνεται να συνδέεται με την νόσο του Crohn , σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology. Η νόσος του Crohn επηρεάζει διάφορα τμήματα του γαστρεντερικού συστήματος και προκαλεί συμπτώματα όπως πόνους στο στομάχι, διάρροια και απώλεια βάρους - σε σοβαρές περιπτώσεις συρίγγια, ή στενώσεις στα έντερα.

Η αιτία της νόσου του Crohn δεν είναι γνωστή. Μεταλλάξεις σε περισσότερα από 140 γονίδια έχουν δειχθεί ότι σχετίζονται με τη διαταραχή, αλλά αυτή η γενετική σύνδεση δεν αποτελεί επαρκή εξήγηση.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα από τα γονίδια που συνδέονται στενά με τη διαταραχή είναι σημαντικά για την ανοσολογική άμυνα εναντίον ενός ορισμένου τύπου ιών, που έχουν γενετικό υλικό με τη μορφή του RNA.

Χρησιμοποιώντας αυτό ως σημείο εκκίνησης, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στην Σουηδία διερεύνησαν το ρόλο που παίζουν αυτοί οι ιοί στην ασθένεια. Επικεντρώθηκαν κυρίως στον επιπολασμό των εντεροϊών, μια ομάδα RNA ιών που είναι γνωστό ότι προσβάλλουν τον εντερικό βλεννογόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές ποσότητες εντεροϊών στον εντερικό βλεννογόνο καθώς και στα νευρικά κύτταρα του εντερικού τοιχώματος, του συνόλου των παιδιών με τη νόσο του Crohn που συμμετείχαν στην μελέτη.

Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για την κατανόηση των αιτιών που προκαλούν την νόσο και μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν σε μία πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες μελέτες, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.