Η πιο ύπουλη αρρυθμία: Κολπική μαρμαρυγή

1 στους 10 ηλικιωμένους εμφανίζει κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο "ύπουλη" αρρυθμία, η οποία επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ποσοστό 1-2% σε άτομα μέσης ηλικίας στον γενικό πληθυσμό εμφανίζει κολπική μαρμαρυγή, ενώ το ποσοστό φτάνει στο 10% σε ηλικίες άνω των 80, χωρίς να συνυπάρχει και άλλη πάθηση. Τα ποσοστά ανεβαίνουν σημαντικά, όταν συνυπάρχει και άλλη πάθηση (βαλβιδοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ).

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενή διότι:

1. Οι άτακτες αρρυθμίες είναι πολύ ενοχλητικές και η λειτουργική του ικανότητα περιορίζεται, αφού παρουσιάζει εύκολη κόπωση.

2. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμβολικών επεισοδίων (εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερικές εμβολές στα άκρα κλπ).

3. Σχετίζεται με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και του Συστήματος Υγείας λόγω των συχνών νοσηλειών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας Βασίλης Βασιλικός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το συνέδριο Arrythmias Update 2017, που διοργανώνει η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία από 7-8 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2 (ΜΜΘ2).

"Στη φαρέτρα μας σήμερα προκειμένου να 'τιθασεύσουμε' την κολπική μαρμαρυγή έχουμε φάρμακα και επεμβατικές τεχνικές, όπως η κατάλυση και η καταστροφή των αρρυθμιογόνων εστιών της καρδιάς με υψίσυχνο ρεύμα ή κρυοπηξία", επισήμανε ο κ. Βασιλικός.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ευαισθητοποίησης κι εκπαίδευσης του κοινού στην διάγνωση και την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του ΜΜΘ2.