Η αφαίρεση προστάτη μπορεί να μικρύνει το ανδρικό όργανο

Ευτυχώς η παρενέργεια είναι προσωρινή

Μια νέα μελέτη Ιαπώνων επιστημόνων έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που αρκετοί άνδρες που έχουν κάνει εγχείριση για αφαίρεση του προστάτη έχουν παρατηρήσει: ότι μετά την επέμβαση έχει μικρύνει το πέος τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καναζάουα, δημοσιεύεται στο βρετανικό ουρολογικό περιοδικό «BJU International, δεν πρόκειται για φαντασία των ασθενών, αλλά πράγματι είναι πιθανό να υπάρξει σμίκρυνση του ανδρικού γεννητικού οργάνου αμέσως μετά το χειρουργείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιοσιφούμι Καντόνο μελέτησαν 102 άνδρες που είχαν κάνει επέμβαση αφαίρεσης προστάτη λόγω καρκίνου.

Όπως διαπιστώθηκε, πράγματι το πέος των εγχειρισμένων ασθενών εμφάνιζε σμίκρυνση, με το μικρότερο μέγεθος να καταγράφεται δέκα μέρες μετά την επέμβαση. Η μείωση κατά μέσο όρο φθάνει περίπου τα τέσσερα χιλιοστά, δηλαδή σχεδόν μισό πόντο.

Τα καλά νέα είναι ότι η παρενέργεια αυτή ήταν μόνον προσωρινή καθώς μέσα σε 12 μήνες περίπου το μήκος του πέους επανέρχεται σταδιακά σχεδόν στο μέγεθος που είχε πριν την επέμβαση της ριζικής προστατεκτομής.