Άγχος για την τουαλέτα

Αίτια και επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή

Ένας ικανός αριθμός ανθρώπων τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες τουαλέτες. Εκτός αυτού, αρκετοί φοβούνται πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δε θα προλάβουν καν να τις χρησιμοποιήσουν! Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα, προτιμούν να μένουν σπίτι προκειμένου να αποφύγουν τον χειρότερό τους εφιάλτη.
 
Μπορεί να μοιάζει ήσσονος σημασίας αλλά τα σύνδρομα του άγχους για την τουαλέτα, της «ντροπαλής κύστης»(παρούρηση) και του «ντροπαλού εντέρου» (ψυχογενής κατακράτηση κοπράνων), μπορούν κάλλιστα να απορρυθμίσουν την κοινωνική ζωή ενός ατόμου που αντιμετωπίζει σχετικά προβλήματα. Οι επιπτώσεις μπορεί να ποικίλλουν από απλό περιορισμό του κύκλου επαφών του ατόμου και να φθάνουν μέχρι την απώλεια δυνατοτήτων για σπουδές ή δυνατότητας εργασίας.
 
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Swineburne που περιλαμβάνει 334 συμμετέχοντες, αποδεικνύει τη συσχέτιση των συνδρόμων «ντροπαλής κύστης» και «ντροπαλού εντέρου» με αυξημένα επίπεδα άγχους, ανησυχίας και κατάθλιψης. Οι πάσχοντες φοβούνται πως εάν χρησιμοποιήσουν δημόσια τουαλέτα θα γίνουν αντιληπτοί από τους υπόλοιπους. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό από 6 έως 35% εμφανίζει από καιρού εις καιρόν αυτού του τύπου τις διαταραχές.
 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ανέπτυξαν μια κλίμακα μέτρησης του άγχους για την τουαλέτα, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν καλύτερα τα αίτια του φαινομένου. Μάλιστα, υποψιάζονται ως πρώτο αίτιο την κοινωνική φοβία, γεγονός που αν ευσταθεί, καθιστά θεραπεύσιμο το άγχος για την τουαλέτα. Σε όλους μας έχει τύχει να βρισκόμαστε στην τουαλέτα, να ακούσουμε κάποιον να μπαίνει και μόλις αυτός αντιληφθεί την παρουσία μας να αποχωρεί. Οι πάσχοντες όμως από το σύνδρομο αποστρέφονται σφόδρα παρεμφερείς καταστάσεις, καθώς απεχθάνονται να εκτίθενται στις οσμές και τους ήχους άλλων, ή να εκθέτουν άλλους στις δικές τους. Αναπτύσσουν κατ’ αυτό τον τρόπο μια φοβία πως εάν χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα θα γίνουν αντιληπτοί ακουστικά ή οσφρητικά, γεγονός που τους κάνει να νιώθουν ιδιαίτερα άβολα.
 
Σε ακραίες περιπτώσεις, οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όμοια με αυτά της κλασικής κρίσης πανικού: γρήγορος καρδιακός ρυθμός, αυξημένη πίεση αίματος, ζαλάδα, καταιγιστικές σκέψεις και αίσθημα καταπλάκωσης, απώλειας ελέγχου. Το τελευταίο μάλιστα, εντείνει ακόμα περισσότερο την ανάγκη επίσκεψης στην τουαλέτα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
 
Στις ειδικές διαταραχές άγχους που εντάσσεται το άγχος για την τουαλέτα, οι πάσχοντες προσπαθούν τη στρεσογόνο κατάσταση με κάθε κόστος. Παράδειγμα, η χρήση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, η οποία προσφέρει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και ελέγχου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα ΕΔΩ.