Τεστ όσφρησης ανιχνεύει τον αυτισμό σε μικρά παιδιά

Ο αυτισμός μπορεί να ανιχνευθεί στα μικρά παιδιά με ένα απλό τεστ όσφρησης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι άνθρωποι παίρνουν μια βαθειά εισπνοή σε μια ευχάριστη μυρωδιά, ενώ την περιορίζουν σε μια δυσάρεστη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), δεν μπορούν να «ρυθμίσουν» την όσφρησή τους, ανάλογα με την μυρωδιά. 

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μη λεκτικές δοκιμές που σχετίζονται με τη μυρωδιά, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δείκτες διάγνωσης του αυτισμού, ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ παρουσίασαν σε 18 παιδιά με αυτισμό και 18 φυσιολογικά αναπτυσσόμενα παιδιά,  ευχάριστες και δυσάρεστες οσμές και εξέτασαν τις απαντήσεις της όσφρηση τους.

Η μέση ηλικία των παιδιών που συμμετείχαν στην μελέτη ήταν επτά ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ τα παιδιά χωρίς αυτισμό προσάρμοσαν την  εισπνοή τους εντός 305 χιλιοστά του δευτερολέπτου μυρίζοντας ένα άρωμα, τα αυτιστικά παιδιά δεν ρύθμισαν την όσφρηση τους.
Η διαφορά στην απόκριση της όσφρησης μεταξύ των δύο ομάδων ήταν αρκετή για να διαγνώσει την διαταραχή του αυτισμού με ακρίβεια κατά 81%.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ένα απλό τεστ όσφρησης θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο για την διάγνωση του αυτισμού.

«Μπορούμε να προσδιορίσει τον αυτισμό και τη σοβαρότητά του με ακρίβεια μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά, χρησιμοποιώντας ένα τεστ που είναι εντελώς μη-λεκτικό.
Αυτό εγείρει την ελπίδα ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού εργαλείου που μπορεί να εφαρμοστεί πολύ νωρίς, όπως σε νήπια μόνο λίγων μηνών», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Νόαμ Σόμμπελ.

«Αυτή η έγκαιρη διάγνωση θα επιτρέψει την πιο αποτελεσματική παρέμβαση», προσέθεσε.

Επίσης οι ερευνητές σχεδιάζουν να ελέγξουν κατά πόσο ένα τεστ όσφρησης θα μπορούσε να διαγνώσει και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές , πέρα από το φάσμα του αυτισμού.