Τα ζαχαρούχα ροφήματα ένοχα για χιλιάδες θανάτους ετησίως

Τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά και το παγωμένο τσάι προκαλούν χιλιάδες θανάτους και δεν έχουν οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται με 133.000 θανάτους από διαβήτη παγκοσμίως, 45.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 6.450 θανάτους από καρκίνου.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση των στοιχείων από δεκάδες έρευνες διατροφής σε συνδυασμό με τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και την κατανάλωση ζάχαρης σε 51 χώρες του κόσμου.

Τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Circulation» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), έδειξαν ότι το 5% των αποδιδόμενων θανάτων σε ζαχαρούχα ροφήματα συμβαίνουν στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 70,9% στις μεσαίου εισοδήματος και το 24,1% στις πλούσιες.
Η θνησιμότητα από τα ροφήματα με ζάχαρη είναι αμελητέα (κάτω από 1%) στην Ιαπωνία, όπου πιο δημοφιλής είναι η κατανάλωση διάφορων ειδών τσαγιού χωρίς ζάχαρη.
Αντιθέτως, στο Μεξικό όπου ο κόσμος πίνει πάρα πολλά ζαχαρούχα ροφήματα, το 30% των θανάτων στις ηλικίες κάτω των 45 ετών αποδίδεται σε αυτά.
Οι περισσότεροι θάνατοι στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες αφορούν νέους ηλικίας 20 έως 44 ετών, επισημαίνουν.

«Αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα και ποσότητα ζαχαρούχα ροφήματα καθώς γερνούν, αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά θανάτου και αναπηρίας από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη από ό, τι βλέπουμε σήμερα», εξήγησαν οι επιστήμονες.

«Θα πρέπει να είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα στην ουσιαστική μείωση ή την εξάλειψη των ζαχαρούχων ποτών από τη διατροφή», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Ντάριους Μοζαφάριαν, από το Tufts University της Βοστώνης.
«Δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα ζαχαρούχα ποτά, και με την μείωση της κατανάλωσης τους είναι εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», κατέληξε.