Τα skinny παντελόνια προκαλούν το σύνδρομο διαμερίσματος

Τα στενά παντελόνια τύπου skinny που βρίσκονται στη μόδα, να βλάψουν σοβαρά την υγεία των ποδιών, προειδοποιούν οι επιστήμονες. 

Οι γιατροί πιστεύουν ότι η σπάνια περίπτωση μίας 35χρονης γυναίκας, που ανέπτυξε μια κατάσταση που ονομάζεται "σύνδρομο διαμερίσματος" οφείλεται κατά κύριο λόγο στο skinny τζιν της.

Το "σύνδρομο διαμερίσματος" είναι μια επώδυνη και δυνητικά σοβαρή πάθηση και προκαλείται από την παρεμπόδιση της αιματικής κυκλοφορίας σ' ένα κλειστό ανατομικό χώρο (διαμέρισμα) προκαλώντας ισχαιμία, με αποτέλεσμα νέκρωση των μυών, των νεύρων και τελικά του δέρματος. Τα διαμερίσματα στα οποία εμφανίζεται συχνότερα είναι στο πήχη και στην κνήμη.

Η γυναίκα βρισκόταν μόνη στο σπίτι συγγενών της, τους οποίους βοηθούσε να μετακομίσουν. Καθώς περνούσαν οι ώρες ένιωθε το τζιν να την σφίγγει και να την ενοχλεί ολοένα περισσότερο, αλλά δεν έδωσε σημασία και συνέχισε έως το απόγευμα. Όταν τελείωσε και θέλησε να επιστρέψει στο σπίτι της, συνειδητοποίησε ότι οι αστράγαλοί της ήταν απίστευτα αδύναμοι. Μπόρεσε να κάνει μόνο λίγα βήματα και μετά έπεσε στο έδαφος, από όπου δεν μπόρεσε να σηκωθεί. Παρέμεινε αρκετές ώρες στο έδαφος μέχρι να την βρουν οι συγγενείς της.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Αδελαϊδας, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να κόψουν το τζιν για να της το βγάλουν και διαπίστωσαν ότι κάτω τα πόδια της ήταν σοβαρά πρησμένα.
Αν και τα πόδια της ήταν ζεστά και είχαν αρκετά αγγεία που τροφοδοτούσαν τους μύες, ήταν αδύναμα και είχε χάσει κάθε αίσθηση.
Της χορηγήθηκε ενδοφλέβια αγωγή και χρειάστηκαν 4 μέρες για να καταφέρει να περπατήσει χωρίς περπατήσει χωρίς βοήθεια.
Οι γιατροί γράφουν στην JNNP ότι αυτό που έπαθε ήταν απόρροια της ασφυκτικής πίεσης που ασκούσε το τζιν στους τένοντες των μηρών της, όση ώρα ήταν καθισμένη οκλαδόν.

"Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ξεφορτωθείτε τα skinny τζιν σας, απλά να αποφεύγετε να μείνετε στην ίδια θέση για μεγάλο διάστημα και να κινείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας", επεσήμαναν οι ειδικοί.