Τεστ αναπνοής εντοπίζει εγκαίρως τον καρκίνο οισοφάγου και στομάχου

Ένα απλό τεστ αναπνοής θα μπορούσε στο μέλλον να διαγιγνώσκει δύο από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου, τον καρκίνο του στομάχου και τον καρκίνο του οισοφάγου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το τεστ μπορεί να δώσει μια διάγνωση με 90% ακρίβεια και διαρκεί λίγα μόνο λεπτά, ενώ οι συμβατικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να διαρκέσουν έως και έξι ώρες.

Η διαδικασία είναι απλή. Οι ασθενείς αναπνέουν σε μια συσκευή που μοιάζει με τη συσκευή του αλκοτέστ, που αναγνωρίζει τις διακριτικές οσμές που παράγονται από καρκινικούς όγκους. Οι ερευνητές του Imperial College, οι οποίοι ανέπτυξαν το τεστ, λένε ότι μπορούν για πρώτη φορά να διακρίνουν μεταξύ καλοηθών και κακοηθών καρκίνων σε ασθενείς.

Μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα, και σήμερα υπάρχουν σχέδια για μια μεγαλύτερη μελέτη που περιλαμβάνει τρία νοσοκομεία στο Λονδίνο.

Ο καρκίνος του στομάχου και του οισοφάγου αποτελούν το 15% όλων των θανάτων από καρκίνο. Και οι δύο τύποι καρκίνου συνήθως διαγιγνώσκεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, επειδή σπανίως προκαλούν εμφανή συμπτώματα.

«Η τρέχουσα μέθοδος για την ανίχνευση αυτών των καρκίνων είναι δαπανηρή, επεμβατική και η διάγνωση γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο και συχνά ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο τη θεραπεία και οδηγεί σε περιορισμένη μακροπρόθεσμη επιβίωση”, ανέφερε ο επικφαλής της μελέτης Τζόρτζ Χάνα.

«Το τεστ αναπνοής θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, διότι μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ασθενών με μη ειδικά συμπτώματα, καθώς και τη μείωση του αριθμού των επεμβατικών ενδοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται σε ασθενείς, οι οποίες συχνά οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα”, κατέληξε.