Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η έρευνα διεξήχθη από τη Πανεπιστημιακή Κλινική MedUni της Βιέννης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ελβετίας. 

«Ευρήματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν τη σημασία της ενημέρωσης ενός ασθενή με καρκίνο του προστάτη για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Σαρόκ Σαριάτ της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ουρολογίας στο MedUni Βιέννη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 7.191 ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε προστατεκτομή κατά την χρονική περίοδο 2000-2011. Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε λάβει προεγχειρητική ακτινοθεραπεία, ορμονική θεραπεία ή χημειοθεραπεία - και οι ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση αποκλείστηκαν από τη μελέτη. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση προστάτη, οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο υποτροπής της νόσου.
Για τους πρώην καπνιστές, οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος - και ο μεγαλύτερος κίνδυνος “επιστροφής” της νόσου - φάνηκε να αντισταθμίζεται μέσα σε δέκα χρόνια από τη διακοπή.
Ωστόσο, ο καθηγητής Σαριάτ επιμένει ότι οι άνδρες που σταμάτησαν το κάπνισμα ακόμη και μετά τη διάγνωση, έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία τους.

Μέχρι τώρα, η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη ήταν αβέβαιη και, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα δεν είναι σαφές, με επιστημονικούς όρους, αν και σε ποιο βαθμό το κάπνισμα σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.
Ωστόσο, αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.
«Πολλά ερωτήματα σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη και το κάπνισμα είναι ακόμα αναπάντητα. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να προσκομίσουμε ικανοποιητικές απαντήσεις», κατέληξε ο Δρ. Σαριάτ.