Η παχυσαρκία σώζει μετά το έμφραγμα

Η παχυσαρκία μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από έμφραγμα, διότι η περίσσεια λίπους φαίνεται να καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Προηγουμένως οι επιστήμονες ήταν προβληματισμένοι σχετικά με το γιατί οι περισσότεροι υπέρβαροι άνθρωποι ζουν περισσότερο μετά από ένα έμφραγμα από κάποιον με ένα υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ένα φαινόμενο που ονομάστηκε «το παράδοξο της παχυσαρκίας».

Στη νέα έρευνα αναλύθηκαν ιστοί που συνελέγησαν από ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχειρήσεις καρδιάς. Βρέθηκε ότι το λίπος γύρω από τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία απελευθερώνει χημικές ουσίες που μάχονται κατά των καρδιακών παθήσεων.  Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν αντι-φλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που ελαχιστοποιούν την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το λίπος είναι  κακό για άτομα με καρδιακή νόσο, αλλά φαίνεται ότι πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο αρχίζει να έχει μια προστατευτική επίδραση. Έτσι, αν και οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποστούν ένα έμφραγμα αλλά είναι πιο πιθανόν να επιβιώσουν.

«Το σωματικό λίπος έχει κακή φήμη, αλλά μαθαίνουμε ολοένα περισσότερα για το πως και γιατί ορισμένα είδη λίπους είναι στην πραγματικότητα ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία της καρδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χαράλαμπος Αντωνιάδης, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν σημαντικό βήμα προς μία θεραπεία, η οποία θα εξασφαλίζει ότι το λίπος θα παραμένει ανέπαφο στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής για να προστατεύει από την καρδιοπάθεια».

Η ομάδα τώρα εξετάζει πώς αυτές οι υγιείς διαδικασίες μπορεί να αποδυναμωθούν αν το λίπος είναι “ανθυγιεινό”, όπως συμβαίνει σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.