Θανατηφόρα η ανθυγιεινή διατροφή για όσους έχουν καρκίνο του προστάτη

Οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη επάρατη νόσο, αν ακολουθούν μια ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, λίπος και επεξεργασμένα δημητριακά συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν μια δυτικού τύπου δίαιτα είχαν 67% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Από την άλλη μεριά, οι άνδρες που ακολουθούσαν μια «συνετή» διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια και όσπρια, είχαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 36%.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με την υγεία και τη διατροφή σε 926 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα με τίτλο «The Physicians Health Study». Μετά τη διάγνωση, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μέσο όρο 14 χρόνια, και χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το είδος της διατροφής που ακολουθούσαν.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους αυτούς, μειώνοντας τις πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τζόρτζ Τσαβάρο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες τροφές μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη ή να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής μετά τη θεραπεία, αλλά τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα ασθενών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευεργετικά τρόφιμα είναι το λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά, οι ντομάτες, το πράσινο τσάι και ο χυμός ροδιού. Επίσης τροφές πλούσιες σε ορυκτό σελήνιο, όπως τα καρύδια, το συκώτι, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα πουλερικά, αποτελούν «ασπίδα» κατά του καρκίνου του προστάτη.