Τα τατουάζ ευθύνονται για κοινές παθήσεις του δέρματος

Μια μικρή αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι δερματικές αντιδράσεις είναι αρκετά συχνές μετά από ένα τατουάζ, οι οποίες μάλιστα μπορεί να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ρώτησαν 300 περαστικούς στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, αν είχαν βιώσει ποτέ μια ανεπιθύμητη αντίδραση όταν έκαναν τατουάζ. Ένα 10% είπαν τι είχαν εμφανίσει δερματικές αντιδράσεις όπως ερυθρότητα, δερματικές λοιμώξεις, αλλεργίες, ευαισθησία στον ήλιο και παρατεταμένη εφελκιδοποίηση. Σε 18 περιπτώσεις τα συμπτώματα διήρκεσαν για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Η επικεφαλής της μελέτης Μαρία Λέγκερ δήλωσε «Δεν είμαι εναντίον των τατουάζ. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους κίνδυνους που ενέχουν τα τατουάζ”.

“Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά - από το ανεξέλεγκτο περιεχόμενο του μελανιού, μέχρι τα επίπεδα υγιεινής στο χώρο όπου γίνονται τα τατουάζ”, εξήγησε η Δρ. Λέγκερ προσθέτοντας ότι “σε πολλές περιπτώσεις, δεν ευθύνεται κανείς. Είναι αντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού του οργανισμού, στη διαδικασία."

Τώρα, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες για να διαπιστώσουν πόσο συχνές είναι αυτές οι δερματικές αντιδράσεις και γιατί συμβαίνουν. Έρευνες στην Ευρώπη δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους υποψήφιους που θέλουν να κάνουν τατουάζ, να ελέγξουν το στούντιο στο οποίο θα πάνε, εάν έχει την απαραίτητη άδεια και ένα είναι καθαρό και καλά συντηρημένο. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούνται γάντια και ότι τα εργαλεία είναι αποστειρωμένα, καθώς οι μολυσμένες βελόνες , για παράδειγμα, μπορεί να φέρουν τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων, όπως η ηπατίτιδα Β.