Νέο εύρημα: 1 στις 10 γυναίκες είναι αλλεργική στο σπέρμα

Περίπου μία στις 10 γυναίκες έχει αλλεργία στο σπέρμα, γεγονός που της καταστρέφει την σεξουαλική ζωή, προκαλώντας επώδυνα συμπτώματα, υποστηρίζει ένας Βρετανός επιστήμονας.

Ο δρ Μάικλ Κάρολ, λέκτορας Αναπαραγωγικής Επιστήμης στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, εξήγησε ότι η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρής μορφής. Στα πιθανά γυναικολογικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ερεθισμός, κνησμός, πόνος στον κόλπο, φλεγμονή και εκκρίματα, τα οποία συνήθως εκδηλώνονται αμέσως μετά ή μέσα σε μία ώρα από το σεξ. Τα συμπτώματα συχνά παρερμηνεύονται απο τους γιατρούς λόγω της ομοιότητάς τους με άλλες καταστάσεις, όπως οι δερματίτιδες και ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η αλλεργία στο σπέρμα πλήττει περισσότερο νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 έως 30 ετών, ενώ εκδηλώνεται με όλους τους ερωτικούς συντρόφους, κατά τον δρα Κάρολ, η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική επαφή προστατεύει σε μεγάλο αριθμό τις ασθενείς.

O Δρ. Μάικλ Κάρολ, που διεξήγαγε την μελέτη , ανέφερε ότι έχει αναπτυχθεί μια θεραπεία απευαισθητοποίησης, η οποία αρχίζει με την εισαγωγή πολύ αραιού σπερματικού υγρού μέσω τεχνητής γονιμοποίησης και στη συνέχεια σταθερά αυξάνεται η συγκέντρωση μέχρι η γυναίκα μπορεί να το ανεχθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Μυστήριο παραμένει, ωστόσο, ποια στοιχεία του σπέρματος προκαλούν την αλλεργία.

Αυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ευαισθησία θα μπορούσε να σχετίζεται με μία άλλη συχνή και συχνά εξαντλητική διαταραχή, της ενδομητρίωση, η οποία προκαλεί επώδυνη ή/και βαριά έμμηνο ρύση. Εκτιμάται ότι από ενδομητρίωση πάσχουν μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ενδομητρίωση προκαλείται από τα ενδομήτρια κύτταρα που επιστρώνουν τη μήτρα μεταναστεύουν προς τις ωοθήκες, στο τοίχωμα της πυέλου πίσω από τη μήτρα και στην κορυφή του κόλπου. Επίσης έχει συνδεθεί με τη στειρότητα, καθώς οι μισές υπογόνιμες γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση, σύμφωνα με τον οργανισμό EndometriosisUK.