Το ηλιακό έγκαυμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Όσοι είχαν υποστεί ηλιακό έγκαυμα στο παρελθόν διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Μια βρετανική έρευνα σε περισσότερους από 1.000 άνδρες και γυναίκες, έδειξε ότι το 84% ανησυχούσαν για το καρκίνο του δέρματος, αλλά ένα 72% από αυτούς, είχε υποστεί ηλιακό έγκαυμα τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ηλιακό έγκαυμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι ο κίνδυνος κακοήθους μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, είναι διπλάσιος για όσους έχουν υποστεί έγκαυμα, έστω και μία φορά στη ζωή τους.

Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων είπε ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε μια « κουλτούρα της προστασίας από τον ήλιο ». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμούν το μαυρισμένο δέρμα και πιστεύουν ότι ποτέ δεν θα νοσήσουν από καρκίνο του δέρματος.

«Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, παραδέχτηκαν πως είχαν καεί από τον ήλιο κατά το παρελθόν έτος, το οποίο είναι συγκλονιστικό. Οι άνθρωποι υποτιμούν το ηλιακό έγκαυμα και την ζημιά που μπορεί να κάνει. Πολλοί νομίζουν ότι το κοκκίνισμα είναι απλά ένα αβλαβές μέρος της διαδικασίας μαυρίσματος, αντί για ένα σημάδι ότι το δέρμα έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα», επεσήμαναν οι ειδικοί.

Οι συνταξιούχοι έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σήμερα σοβαρό καρκίνο του δέρματος από ό, τι ήταν πριν από 40 χρόνια, έδειξε η έρευνα. Επίσης η δημοσκόπηση, που έγινε για να σηματοδοτήσει την έναρξη της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Ήλιο, κατέδειξε ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνώριζαν ότι τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μόνο το 4% έκαναν μια αυτοεξέταση στο δέρμα τους μια φορά τον μήνα. Ενώ περίπου το 40% είπαν ότι δεν το έχουν κάνει ποτέ στην ζωή τους.