Πιο ευαίσθητοι στον πόνο, όσοι δεν κοιμούνται καλά

Όσοι υποφέρουν από αϋπνία είναι πιο ευαίσθητοι στον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από την Νορβηγία ζήτησαν σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες να υποβληθούν σε μια πρότυπη δοκιμασία στην ευαισθησία του πόνου , κρατώντας τα χέρια τους βυθισμένα σε κρύο νερό για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ποσοστό 42% των ασθενών με αϋπνία έβγαλαν τα χέρια τους από το νερό πριν τελειώσουν 106 δευτερόλεπτα, ενώ μόνο 315 συμμετέχοντες εξάντλησαν το χρόνο. Η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο ήταν μεγαλύτερη σε όσους έπασχαν από σοβαρή αϋπνία. Ασθενείς με σοβαρή αϋπνία και χρόνιο πόνο ήταν περισσότερο πιθανό να βγάλουν νωρίτερα τα χέρια τους από το νερό σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν είχαν κάποια από τις παραπάνω νόσους.

«Ενώ είναι σαφές ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του πόνου και του ύπνου, δεν είναι σαφής ο ακριβής μηχανισμός που συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μποργκ Σίβερστεν Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Μπέργκεν.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και του πόνου, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί ο ρόλος των νευροδιαβιβαστών που μπορούν να επηρεάσουν τόσο τον πόνο όσο και τον ύπνο. Οι νευροδιαβιβαστές είναι οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταφέρουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο και το σώμα μας.

Οι πάσχοντες από αϋπνία συνιστάται να αποστασιοποιηθούν από την καφεΐνη και τα βαριά γεύματα αργά μέσα στην ημέρα και τη νύχτα, ως μέρος μιας τακτικής που οι γιατροί ονομάζουν «καλή υγιεινή του ύπνου». Ακόμα και ένα ζεστό μπάνιο ή λίγη χαλαρωτική μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με αϋπνία, λένε οι ειδικοί.