Δυο φλιτζάνια καφέ ημερησίως αποτρέπουν υποτροπή του καρκίνου του μαστού

Μόλις δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν κατά 50% τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες που είχαν νοσήσει στο παρελθόν , αναφέρει μια νέα μελέτη. Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καφές μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων σε γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία με ταμοξιφαίνη. Η ταμοξιφαίνη είναι το κύριο φάρμακο της ορμονικής θεραπείας σε γυναίκες που δεν έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, και συνήθως λαμβάνεται για πέντε χρόνια ή περισσότερο μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Σουηδοί και Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 1.090 ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Βρήκαν ότι περισσότερες από 500 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ταμοξιφαίνη, και εκείνες που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής της νόσου, συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερο ή καθόλου καφέ.

«Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μικρότερους όγκους και ένα μικρότερο ποσοστό ορμονοεξαρτώμενων όγκων», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Αν Ροζενταλ , από το Πανεπιστήμιο του Lund.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι τα κύτταρα καρκίνου του μαστού αντιδρούν στην καφεΐνη. Η καφεΐνη, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαιρεί πιο συχνά τα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να «πεθαίνουν». Η ομάδα απέδειξε επίσης ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει την επίδραση της ορμονικής θεραπείας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την κατανάλωση καφέ με την πρόληψη του καρκίνου. Μια μελέτη από το World Cancer Research Fund, είχε δείξει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του ήπατος. Επίσης οι επιστήμονες από το Harvard Medical School είχαν βρει ότι οι γυναίκες που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα , είχαν κατά 20% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.